eur:
381.97
usd:
353.72
bux:
58424.86
2023. december 7. csütörtök Ambrus
Sick woman trying to sense smell of fresh tangerine orange, has symptoms of Covid-19, corona virus infection - loss of smell and taste, standing at home. One of the main signs of the disease.
Nyitókép: Dima Berlin/Getty Images

Ha ezeket tapasztalja magán, még mindig hosszú Covidja lehet

Amerikai kutatók közel tízezer beteg adatai és tesztjei alapján összegezték, melyek a koronavírus-fertőzés után akár hónapokkal, évekkel később is érezhető hosszú Covid tucatnyi leggyakoribb tünetei.

A kutatók a koronavírus-járvány kitörése óta próbálják pontosan meghatározni, mi is az a hosszú Covid, és milyen tünetei vannak. Ez cseppet sem egyszerű feladat, ugyanis a tüneteket sok minden befolyásolhatja az életkortól egészen az alapvető egészségi állapotig.

A szakemberek eddig több mint 200 tünetről feltételezték, hogy összefüggésbe hozható a hosszú Coviddal, amerikai kutatóknak azonban most sikerült meghatározniuk a 12 leggyakoribbat – írja a Hvg.hu által szemlélzett IFLScience az amerikai JAMA orvosi lapban publikált tanulmányra hivatkozva.

A kutatók közel tízezer beteg adatait nézték át: közülük 8646 ember volt koronavírusos, 1118 pedig nem. A betegek közül mindenkit kikérdeztek a tünetekről, majd a válaszaikat pontozták. Ezek után megnézték, melyik az a tizenkettő, ami a leggyakrabban fordul elő a válaszokban.

A lista az alábbiak szerint alakult:

 1. szaglás/ízérzékelés elvesztése (8 pont)
 2. terhelés utáni rosszullét (7)
 3. krónikus köhögés (4)
 4. agyköd (memóriaproblémák) (3)
 5. szomjúság (3)
 6. erős szívdobogás (2)
 7. mellkasi fájdalom (2)
 8. fáradtság (1)
 9. szexuális vágy vagy teljesítőképesség elvesztése (1)
 10. szédülés (1)
 11. emésztőrendszeri problémák (1)
 12. mozgáskoordinációs problémák (1).

A kutatók hangsúlyozzák, a vizsgálatot lehetett volna még pontosítani például azzal, hogy figyelembe veszik az életkort, nemet, vagy épp azt, hogy kinek milyen egészségügyi problémái voltak a koronavírus-fertőzés előtt. Ettől függetlenül a mostani eredmény igen beszédes.

Címlapról ajánljuk

Nacionalistából lett Putyin-hívő a megölt ukrán politikus

Az ukrán biztonsági szolgálat magára vállalta egy Oroszországba menekült, Moszkva-párti volt ukrán képviselő meggyilkolását. A köpönyegforgató és bizarr politikai karriert befutott Ilja Kivát egy Moszkva-környéki faluban találták holtan, néhány órával azután, hogy felszólította Zelenszkij elnököt: kövessen el öngyilkosságot.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×