eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Peter Dazeley/Getty Images

Kellemetlen hírt kaptak a nyugdíjasok, elmaradhat a kiegészítés

Lehet, hogy éves szinten elég volt a januári 15 százalékos emelés.

Friss adatok érkeztek a héten az inflációról, a nyugdíjas inflációról, valamint kezdenek kissé változni az inflációs kilátások, ami alapján új helyzet kezd körvonalazódni az időskorúak esetében – írja a Portfolio.

A gazdasági portál szerint Farkas András nyugdíjszakértő már azt sem tartja kizártnak, hogy novemberben elmarad a kiegészítő nyugdíjemelés. A friss inflációs adatok, valamint kormányzati nyilatkozatok fényében biztosan nem lesz évközi, nyári rendkívüli nyugdíjemelés (mint volt 2021. júniusban és 2022. júliusban), és egyáltalán nem biztos az sem, hogy novemberben szükség lesz nyugdíjkorrekcióra, hiszen az éves becsült inflációnak a január-augusztus közötti nyolc hónap tényadatai alapján szeptemberben a kormányzat által számítandó mértéke lehet, hogy nem lesz magasabb 15 százaléknál éves átlagban. Ebben az esetben viszont az éves inflációt lefedte a januári nyugdíjemelés, így nem lesz pótlólagos emelé.

A kormány dönthet úgy szeptemberben, hogy az éves átlagos infláció mértékét 15 százalékra várja,a jegybank a legutóbbi inflációs jelentésében 16,5-18,5 százalék közé várta az áremelkedés mértékét 2023-ra, az elemzők összesített várakozása pedig 18 százalékról szól, de két hónap alatt 0,8 százalékponttal csökkentették az idei átlagos inflációra vonatkozó várakozásukat, vagyis az infláció lassulás a korábban vártnál gyorsabbnak tűnik.

Ha valóban novemberben elmarad a kiegészítő nyugdíjemelés, akkor az elemzők által várt 200-220 milliárd forintos többlet kiadás sem terhelné meg a költségvetést. További kedvező hatás lenne a költségvetésre nézve, hogy ha idén esetleg mégsem lesz 3-4 százalékpontos emelés ősszel, akkor 2024 januárjában alacsonyabb bázisról kell indítani a nyugdíjakat – emeli ki a portál.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×