eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Coronavirus vaccine ready for worldwide administration. Syringe with coronavirus vaccine reflected in glass with European Union flag on background
Nyitókép: Stefan Cristian Cioata/Getty Images

Az unió felkészült bármilyen újabb világjárványra

Az EU több gyógyszergyártóval is megállapodott, hogy egy jövőbeli globális egészségügyi vészhelyzet esetén évi 325 millió vakcina előállítására alkalmas szabad kapacitást tartalékoljanak.

A szerződés nem érinti a korábban megkötött, koronavírus-oltásra vonatkozó megállapodásokat- írja a Reuters nyomán a vg.hu.

A megállapodásnak az a célja, hogy a kormányokat és a vállalatokat ne érje meglepetésként a következő világjárvány, az annak kezelésére szolgáló eszközök és gyógyszerek pedig rövid időn belül rendelkezésre álljanak a lakosság számára.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) sürgeti a kormányokat és a gyártókat is, hogy a jelenleg tárgyalás alatt álló globális járványügyi megállapodás értelmében építsenek ki egy stabil infrastruktúrát, amellyel

elkerülhető lett volna a koronavírus-járvány idején bekövetkezett „katasztrofális kudarc”.

A jelenlegi tervezet alapján a tesztek, vakcinák és egyéb kezelések legfeljebb 20 százalékát a globális ügynökségeknek kell fenntartania, hogy azokat időben szét lehessen osztani a szegényebb országokban is. Ehhez a mennyiséghez azonban tartós, nagy méretű gyártási kapacitásra van szükség, az uniós megegyezés pedig ennek a részét képezné.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×