eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke előadást tart az EU fejlesztési források felhasználása címmel megrendezett konferencián a fővárosi Premier Kultcaféban 2016. november 24-én.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Parragh László: nem szerencsés belenyúlni, de a helyzet sem szerencsés

A fix áras energiaszerződések felülvizsgálatát kéri a kormánytól a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. A köztestület elnöke szerint a piaci árakhoz igazítás akár 80 ezer vállalkozásnak segítene, és az inflációra is pozitív hatással lenne.

Amint arról az Infostart is beszámolt, a fixáras energia szerződések felülvizsgálatát kéri a kormánytól a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. A köztestület azt szeretné, ha az árakat a piaci árszinthez igazítanák a vállalkozásoknál. Az MKIK becslése szerint az előnytelen, fix áron megkötött szerződések mintegy 60, akár 80 ezer vállalkozást is érinthetnek, függően attól, hogy a majdani új szabályozásban a szerződésekhez költségalapon, ágazati szinten vagy vállalatméret, esetleg ezek kombinációja alapján nyúlnak-e hozzá.

Parragh László egyetértett azzal, hogy normál piaci körülmények között nem szerencsés a „hozzányúlás”, de – mint fogalmazott – az elmúlt egy év hihetetlen energiapiaci változásai sem tekinthetők épp szerencsésnek. Egyik pillanatról a másikra merültek fel olyan költségelemek, amikkel korábban – sem a lakossági, sem a vállalati oldalról – senki nem számolt, magyarázta az MKIK elnöke. Hozzátette:

a kis- és középvállalkozások pedig – önhibájukon kívül – arra kényszerültek, hogy vagy aláírják a szerződést a szolgáltatóval, vagy beszüntetik a tevékenységüket.

A felmerült költségelemek aztán beépültek a költségárakba, ez a körülmény pedig erőteljes infláció-felhajtó tényezővé vált. Ráadásul rontja a cégek versenyképességét a nemzetközi piacon, hiszen ha a versenytársak olcsóbban szereznek be energiát, a beszállítói pozíciókat is megszerezhetik. Következésképpen a kamara szerint ebbe muszáj valamilyen módon belenyúlni, akkor is, ha ez nem biztos, hogy egyszerű lesz – ismételte meg az elnök.

Parragh László szerint az MKIK kapta a jelzéseket a vállalkozásoktól, illetve a területi kamaráktól arról, hogy mik a legnagyobb problémának a gazdaságban. Az erőteljesen megnyilvánuló „vállalkozói hang” pedig arról tanúskodik, hogy a fent említettekből komoly probléma lehet. Az iparkamara vezetője azt is jelezte: a felmerülő problémákat minden esetben továbbítják a kormányzat számára, és egyben megoldásokat is igyekeznek találni.

A fix áras szerződések jelentette problémán január-február óta dolgozik a kamara, de csak mostanra lehetett valós számokra építeni a javaslataikat, és ebben keresnek egy közös utat a kormánnyal, akik részéről nyitottságot, a probléma megértését tapasztalják – mondta.

Az érvényben lévő – jellemzően kétéves maximum időtartamig szóló – szerződéseket illetően jelezte: aki kényszerhelyzetben nagyon rossz „dealt” kötött, az a piaci ár sokszorosát fizeti, de a két-háromszoros ár nagyon gyakran tetten érhető.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×