eur:
392.38
usd:
365.69
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Németh Szilárd, a Fidesz képviselője felszólal a Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló vitában az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. június 22-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Átszabják a hatósági áras gázpalackokra vonatkozó szabályokat

Kivezetnék a 11,5 kilogrammos töltettömegű PB-gázpalackra és a lakossági tartályos PB-gázra vonatkozó hatósági árakat.

„A 2013-ban bevezetett hatósági árakat a kereskedők a PB-gáz esetén az utóbbi időben a szabályok megkerülésével nem érvényesítik” – olvasható Németh Szilárd által jegyzett, az Országgyűlés elé benyújtott törvénymódosító javaslatban, ami egyben módosítja a bányászati és a földgázellátásról szóló törvényt is.

Ahogy arról korábban az Infostart is beszámolt, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos minap egy lapinterjúban a palackos, tartályos vagy úgynevezett falugázt használók problémáiról szólva jelezte: gyakran nincs elég palack, és kialakult egy olyan gyakorlat is, hogy a 11,5 kilogrammos töltőtömeg helyett csak 10,9 kilogrammosat árulnak, ami így nem rezsivédett.

Vissza kell térni a 11,5 kilogrammos töltőtömegre, aminek nem lehet magasabb az ára, mint a 10,9 kilogrammosé, és mindenhová, ahol erre szükség van, el kell jutnia a PB-gázpalacknak. Egyszerre kell fenntartani az ellátásbiztonságot és a megfizethetőséget – tette hozzá.

Németh Szilárd törvénymódosító javaslata kötelezné az energiahivatalt, hogy „a PB-gáz forgalmazók tevékenységét, a forgalmazott termékek volumenét és a PB-gáz forgalmazók tevékenységével kapcsolatos költségeket” figyelemmel kísérje és negyedévente tegyen közzé erről elemzést.

A hivatal „piaci anomáliát esetén”, három dolgot is tehet:

  • jelzéssel él a Gazdasági Versenyhivatal felé,
  • javaslatot tesz a miniszter részére hatósági ár bevezetése érdekében,
  • javaslatot tesz a miniszter részére kiszolgálási kötelezettség bevezetése érdekében.

A Hvg.hu szerint a törvényjavaslat utal egyfajta központi jelentéstételi kötelezettségre is: „Az engedélyesek – a vezetékes PB-gáz szolgáltató és a PB-gáz forgalmazó kivételével – e törvény végrehajtására kiadott jogszabályban meghatározott informatikai rendszert működtetnek az együttműködés biztosítása érdekében.”

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×