eur:
387.16
usd:
369.69
bux:
56092.85
2023. október 3. kedd Helga
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. április 17-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Matolcsy György a magyar euró bevezetésének időpontjáról beszélt

A Magyar Nemzeti Banknak van egy világos, határozott, mindenki számára érthető álláspontja: kötelező bevezetnünk az eurót, ami egy kettős döntés lesz, a magyar kormány és az Európai Bizottság közös döntése – mondta Matolcsy György a Kossuth Rádióban.

A álláspontunk az, hogyha elérjük az Európai Unió átlagos fejlettségi szintjének közel 90 százalékát, akkor már érettek leszünk az euróra – fogalmazott. Matolcsy György mindezt 2030-ra datálja.

Előtte bevezetni felelőtlenség lenne, mert láttuk például, hogy Szlovákia némileg felkészületlenül, de nagy határozottsággal belépett az eurózónába, és óriásit zuhant vissza - fejtette ki a Magyar Nemzeti Bank elnöki a közrádióban.

Az MNB vezetőjének szavait a hirado.hu idézte.

A görögök szintén felkészületlenül – a tizenegy alapítóország után rögtön tizenkettedikként – léptek be az eurózónába, és ők is rajtavesztettek. Addig is, érdemes jól használni a magyar jegybank különleges mozgásterét, amit jól használtunk, például a Covid-válság nagyon kockázatos, veszélyes időszakában - magyarázta Matolcsy György.

Mindaddig tehát, amíg mi a felzárkózás végső szakaszába nem érünk, addig nekünk szükségünk van egy önálló, nagy mozgásterű, nemzeti jegybank eszközeire és forrásaira – állapította meg a jegybank elnöke.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.03. kedd, 18:00
Resperger István
ezredes, a MATE Szent István Biztonságpolitikai Központ vezetője
Megegyezett Ukrajna és Magyarország, kihátrálhat Kijev mögül egyik szövetségese - Háborús híreink kedden

Megegyezett Ukrajna és Magyarország, kihátrálhat Kijev mögül egyik szövetségese - Háborús híreink kedden

Véglegesen törölte az OTP-t Ukrajna a háborút szponzoráló vállalatok listájáról, így megindulhatnak az Európai Béketerv pénzei az országba. A szlovák választásokon Robert Fico pártja szerezte a legtöbb mandátumot, így elképzelhető, hogy Pozsony hamarosan beszűnteti Ukrajna támogatását. Az oroszok korlátozott sikereket értek el Robotyne város környékén, megakasztva ezzel a lassan haladó ukrán offenzívát. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. október 3. 09:15
×
×
×
×