eur:
394.74
usd:
370.78
bux:
65491.46
2024. április 19. péntek Emma
Camera : OLYMPUS OM-D E-M1 MKⅡ DIGITAL CAMERA
Nyitókép: Takosan/Getty Images

Állati problémával szembesülnek a légitársaságok – vége a zsíros üzletnek

Az elhullott sertésekből, szarvasmarhákból és csirkékből kinyert zsírral készített üzemanyag összességében növeli a felmelegedés mértékét.

Az állati zsír felhasználása sokkal kisebb karbonlábnyomot jelent az üzemanyaggyártásban, becslések szerint 2030-ra meg fog háromszorozódni az ilyen alapanyagból készült üzemanyag iránti kereslet, melyért főként a légitársaságok felelősek – írja a BBC.

Szakértők azonban attól tartanak, hogy ennek hatására más iparágakban megnő a pálmaolaj felhasználása, ami pedig komoly szén-dioxid-kibocsátást jelent.

A légitársaságok komoly nyomás alatt állnak: azt követelik tőlük, hogy csökkentsék karbonlábnyomukat, amelyért főleg az elégetett kerozin felel.

Egy friss kutatás szerint azonban a világszerte évente levágott állatokból származó zsírja nem elegendő ahhoz, hogy kielégítse a légitársaságok támasztotta igényeket.

"Az állatok vagy az állati zsírok készlete nem végtelen. Ha hatalmas extra keresletet támasztunk, akkor azok az iparágak, ahol jelenleg zsírt használnak, alternatívák után kell, hogy nézzenek. Ez az alternatíva pedig a pálmaolaj. Tehát a légi közlekedés közvetve felelős lesz azért, hogy az európai rendszereken keresztül egyre több pálmaolaj kerül az európai rendszerekbe" – fogalmazott a jelentést készítő Transport & Environment munkatársa, Matt Finch.

A pálmaolaj fokozott használata összefügg a növekvő kibocsátással, mivel a hatalmas mennyiségű szenet tároló idősebb erdőket új ültetvények létesítésére irtják ki.

Az állati zsír növekvő felhasználásának klímaváltozást elősegítő hatása sokak számára meglepő. Gyertya, szappan és kozmetikumok előállításához régóta használnak ilyen alapanyagot, a biodízel iránti növekvő kereslet azonban átrajzolta a piacot. Európában 2006 óta megnegyvenszereződött az állati zsírral előállított üzemanyag mennyisége, melyből a legtöbbet autók és teherautó használták fel biodízelként. Az EU és az Egyesült Királyság ugyanakkor a légitársaságok kibocsátást is csökkenteni akarja, ezért mandátumot ír elő számukra: az EU-ban 2030-ra 6, az Egyesült Királyságban 10 százalékra kell emelkedni a fenntartható kerozin mértékének.

A Transport & Environment szerint egy Párizsból New Yorkba tartó járathoz 8800 sertés zsírjára lenne szükség, ha az összes üzemanyag állati eredetű lenne. Mivel az Egyesült Királyság valószínűleg korlátozni fogja az állati eredetű termékek és a használt étolaj használatát, a Nagy-Britannián átrepülő járatokon valószínűleg csak kis mennyiségű állati eredetű anyag kerül majd a motorokba.

Az EU-ban a légitársaságoknak 2030-ra 6 százalékos fenntartható légiüzemanyag-felhasználási célértéket kell elérniük, amelynek 1,2 százalékának e-kerozinból kell származnia. Feltételezve, hogy a fennmaradó 4,8 százalék teljes egészében állati zsiradékból származik, ez transzatlanti járatonként körülbelül 400 sertést igényelne.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×