eur:
390.67
usd:
366.13
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Paul Bradbury/Getty Images

Béremelés, elbocsátás: így terveznek a magyar vállalkozások

Meglepően optimista hangulatban voltak az első negyedévben a hazai vállalkozások, amiben nagy szerepe lehet annak, hogy 2022-ben a körülményekhez képest nem zártak rossz évet. A Vállalkozók Országos Szövetsége elindította új barométerét.

Az új barométer a vállalkozói hangulatot és az éppen aktuális gazdasági kérdésekre adott reakciókat felölelő jelentését tartalmazza, és csatol hozzá egy iránymutató indexet, illetve három alindexet. Az elemzésekben és a VOSZ Barométer elkészítésében az Egyensúly Intézet és az érdekképviselet szakértői vesznek részt, a megkérdezettek körében a VOSZ-tagok és a még nem VOSZ-tag vállalkozások is megtalálhatók – írja a VG.

Perszlusz László, a szövetség főtitkára az indexet és a riportot bemutató háttérbeszélgetésen közölte, hogy a negyedévente publikált barométer olyan indikátor kíván lenni, amelyet egyszerre használhatnak a vállalkozások és a gazdasági döntéshozók annak megállapítására, hogy milyen beruházási vagy vállalati trendek alakulhatnak ki rövid és középtávon.

Kozák Ákos, az Egyensúly Intézet üzleti kapcsolatokért felelős igazgatója és a nonprofit szervezet társalapítója a riportot ismertetve elmondta, a következő negyedévekben az index valószínűleg hullámvasútszerű mozgásokat produkálhat, de most az első negyedévben

inkább optimista a hangulat

a megkérdezett vállalkozások között. Ennek megfelelően az index 61 ponton áll a 100-as skálán. A pénzügyi helyzet alindex 74-en, az üzleti hangulat alindex 62-n, míg a beruházási hajlandóság alindex 49 ponton áll – tette hozzá.

A megkérdezett vállalkozások megítélése szerint az ország gazdasági helyzetével kapcsolatban a fő probléma az infláció és a kiszámíthatatlanság, míg a saját üzleti menetükben a legnagyobb problémát a csökkenő vásárlóerőben és az árak növekedésében látják.

Kiderült az is, hogy a kutatásban résztvevő vállalkozások alig terveznek elbocsátásokat: mindössze 9 százalék mondta azt, hogy erre készülne a következő egy évben, míg 91 százalék nem tenne ilyen lépéseket. További érdekesség, hogy

a megkérdezett társaságok 56 százaléka nem tervez új munkaerőt felvenni, míg 44 százalék toborozna a következő egy évben

– emeli ki már a Portfolio.

Hozzáteszik: mivel a kutatás márciusban készült, az adatokat már az éveleji béremelések után vették fel, így még messzemenő következtetéseket nem érdemes abból levonni, hogy

a megkérdezettek alig kevesebb mint fele (49 százalék) mondta azt, hogy a következő egy évben már nem tervez béremelést, míg csak 28 százalék adna legfeljebb 10, további 23 százalék pedig ezt meghaladó fizetésemelést.

A megkérdezettek mindössze 1 százaléka tervez 20 százalék feletti fizetésemelést.

Abban pedig felemás a kép, hogy mennyire akarnak beruházásokat végrehajtani a hazai kkv-k: a VOSZ-Barométer adatai alapján éppen 50-50 százalék az arány ebben a kérdésben. Az viszont jó előjel, hogy a cégek 69 százaléka azt mondta, hogy a tervezett beruházásait végre tudta hajtani az elmúlt egy évben.

Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×