eur:
389.3
usd:
362.7
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter felszólal a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács ülésén a Parlamentben 2023. március 31-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Nagy Márton ismertette a kormány idei gazdaságpolitikai céljait

1,5 százalékos gazdasági növekedésre és az év végére 10 százalék alá szorított inflációra számít a kormány – jelentette ki Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén.

Magyarország energiaszámlája 2022-ben 7 milliárd forintról 17 milliárd forintra emelkedett, ennek ellenére a rezsivédelem érdekében bevezetett extraprofitadóknak, illetve az árstopoknak és a vállalkozásfejlesztési hitelprogramoknak köszönhetően tavaly 4,6 százalékkal nőtt a gazdaság – kezdte beszámolóját a gazdaságfejlesztési miniszter.

Nagy Márton felidézte, hogy a kormány idei célja a recesszió elkerülése, aminek három eszköze van:

  • a Széchenyi Kártya Program,
  • a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram és
  • a kamatstop.

Ezek együttesen 1,5–2 százalékot tesznek hozzá a gazdasági növekedéshez, ami a kormány várakozásai szerint idén 1,5, 2024-ben pedig 4 százalékos lesz.

A tárcavezető szerint a kabinet másik célja az, hogy az infláció egy számjegyű legyen az év végére. A pénzromlás mértéke most 22 százalékos, de Nagy Márton arra számít, hogy a második félévben gyorsuló ütemben fog csökkenni. A miniszter úgy véli, az infláció az energiakitettség és az árfolyam-leértékelődés miatt indult növekedésnek, ami szerinte az orosz–ukrán háború és az elhibázott uniós szankciók következménye.

Nagy Márton arra számít, hogy a kiskereskedelemben júliustól bevezetett kötelező akciók hatalmas versenyt fognak kiváltani az ágazatban,

hiszen az emberek 40 százaléka az akciós újságok alapján vásárol, és ezért az élelmiszerárak is mérséklődni fognak.

A gazdaságpolitika beruházásvezérelt és exportalapú marad – jelentette ki bizottsági tájékoztatója végén Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×