eur:
390.91
usd:
366.71
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
A megújított húszezer forintos bankjegy UV fénnyel megvilágítva a bemutató sajtótájékoztatón Budapesten, a Magyar Nemzeti Bank épületében 2015. szeptember 25-én. A bank 2015. december 14-től hozza forgalomba a megújított bankjegyeket, a jelenlegi húszezres bankjegyek 2016 végéig használhatók fel a készpénzforgalomban.
Nyitókép: MTI Fotó: Illyés Tibor

Baljós árnyként jelent meg a rekorder államháztartási hiány

Az éves hiány 80 százaléka már összejött. Az adatokat közlő Pénzügyminisztérium hangsúlyozta: a költségvetés minden forrást biztosít a családok védelméhez.

Április végéig az államháztartás központi alrendszere 2709,7 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 2671,6 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 39,3 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 77,4 milliárd forintos hiányt mutattak - derült ki a Pénzügyminisztérium közleményéből.

Megjegyezték: a 2023-as költségvetésben közel négyszeresére emelt Rezsivédelmi Alapon keresztül a kormány továbbra is Európa legnagyobb rezsitámogatását garantálja a magyar családoknak, a vállalkozásoknak és az önkormányzatoknak. A kormány a veszélyes nemzetközi környezetben is javítja az egyensúlyi mutatókat, csökkenti a költségvetési hiányt és az államadósságot.

Mindazonáltal a Portfolio összehasonlításából kiderül: az első négy hónap alatt 2700 milliárd forint felett alakuló kumulált deficit

már az éves terv 80 százalékának felel meg.

A korábbi években távolról sem volt még ilyen mértékű a hiány áprilisban, a negyedik hónapban a költségvetés egyenlege átlagosan -67 milliárd forint, a mediánértéke -36 milliárd forint. Ezt megelőzően csak tavaly volt egy jelentősebb deficit, 326 milliárd forint értékben.

Kevesebb áfabevétel, magasabb nyugdíjkiadás

Az év első négy hónapjában a lakástámogatásokra fordított kiadások összege 283,3 milliárd forint volt, mely az előző év azonos időszakához viszonyítva 106,4 milliárd forinttal teljesült magasabban. Az eltérés fő oka az Otthonfelújítási Támogatás esetében megnövekedett kifizetés, melyet a Magyar Államkincstár folyamatos feldolgozás mellett folyósít. Az állami vagyon kiadásainak összetétele is bővült, mivel 2023-ban a magasépítési beruházások mellett nagymértékben fejlődik a közlekedési infrastruktúra fejlesztése is - közölte a tárca.

Az egyedi és normatív kiadásokon belül a rezsivédelmi kiadásokkal összefüggésben április végéig 848,5 milliárd forintot fordítottunk a távhőszolgáltatók és a lakossági villamos-energia és földgáz egyetemes szolgáltatás kompenzációjára. A Portfolio kiszámolta, hogy ez

csak áprilisban közel 170 milliárd forintot jelentett az államnak a rezsicsökkentés fenntartására.

Mindezek mellett meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is. Nyugellátásokra 2136,2 milliárd forintot, míg a gyógyító-megelőző ellátásra 742,7 milliárd forintot fordítottunk április végéig.

A költségvetés kiadás-bevételi egyensúlya nyomás alatt áll, míg ugyanis az infláció miatt csökkenő forgalom révén az áfabevételei is visszaestek az államnak (25 százalék feletti éves infláció mellett alig-alig nőttek a forgalmi típusú adóbevételek), addig ugyancsak az infláció miatt jóval többet kell költeni a nyugellátásokra és a kamatkiadásokra. A Portfolio szerint a kormány most már lépéskényszerbe kerülhet, ez részben attól függhet, hogy mikor és mennyire kezdenek hatni a csökkenő energiaárak a rezsicsökkentés állami fenntartására.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Szerdán, azaz május elsején tartja kamatdöntő ülését az amerikai Fed, amelyet este 8 órakor ismerünk meg, és amint ma reggeli elemzésünkben rámutattunk: kulcsfontosságú az, hogy milyen üzeneteket fogalmaz meg a jegybank, amelyek világszerte komoly kilengéseket okozhatnak. A dollár kedd délután óta határozottan erősödött az euróval szemben, de ez egyelőre nem viselte meg a forintot. Sőt, szerda reggel meglódult az illikvid kereskedés mellett, és a jelek szerint készül letörni egy fontos technikai szintet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×