eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Detail of a gas meter, showing how much gas a property has used.
Nyitókép: Thomas Faull/Getty Images

A rezsitámogatás meghosszabbításáról döntött a kormány

Elsősorban a feldolgozóipari vállalatok és a turisztikai cégek örülhetnek.

Április végével kifutott volna, június 30-ig azonban meghosszabbították a hazai kis- és középvállalkozásoknak rezsitámogatást nyújtó pályázat regisztrációs határidejét – tudta meg az Index.

Az elmúlt időszakban drasztikusan emelkedő energiaárak hívták életre a KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program 2022–2023 című pályázati felhívást, amely egyrészt az energiaköltségek növekményéhez kapcsolódó konstrukció, másrészt pedig az energiahatékonysági beruházáshoz kapcsolódó önerőt kiegészítő támogatás szerepét tölti be.

A vissza nem térítendő közvetlen támogatás a feldolgozóipari vállalkozások esetében a 2022. október–decemberi, illetve a 2023. január–márciusi időszak energiaköltség-növekményét hivatott fedezni, ugyanakkor a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ágba tartozó cégeknél csak az idei első negyedév vehető figyelembe, a tavalyi negyedik nem. A második komponens az energiahatékonysági beruházás hitellel érintett elszámolható összköltségen belüli önerőt kiegészítő, vissza nem térítendő közvetlen támogatás.

A mostani fejlemény a hosszabbításról a kkv-szektor jelentős részének igazán kedvező, hiszen sokan így nem maradnak le a lehetőségről, hogy a konstrukciót megtoldották két hónappal, így a rezsitámogatás új regisztrációs határideje június 30.

A pályázaton részt vehetnek azok a legalább egy teljes, lezárt üzleti évvel rendelkező kkv-k, amelyek

  • 2021. december 31-től a feldolgozóiparban működnek, vagy a 2021. évi értékesítés nettó árbevételének legnagyobb része feldolgozóipari tevékenységből származik, vagy
  • 2021. december 31-től fő tevékenységi köre szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ágba tartozik, vagy a 2021. évi értékesítés nettó árbevételének legnagyobb része szolgáltatás, vendéglátás tevékenységből származik.

A támogatás formája vissza nem térítendő közvetlen támogatás, a kérelem benyújtása előzetes regisztrációhoz kötött, a regisztrációra ügyfélkapus bejelentkezés után van mód. A támogatás alapja tehát a 2022. október–december havi, illetve a 2023. január–március havi számlával igazolható földgáz, villamos energia, valamint távhő havi átlagárnövekménye az egy évvel korábbi, azonos időszakhoz képest, szorozva az adott havi fogyasztással. A támogatás összege a támogatás alapjának 50 százaléka.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×