eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Ezen a hat módon csökkentenék tovább a tejtermékek inflációját

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szakértői a tej- és tejtermékekkel kapcsolatban hat javaslatot fogalmaztak meg.

A GVH csütörtöki közleménye szerint a tejek és tejtermékek fogyasztói árának jelentős emelkedése mellett a versenyhatósághoz érkezett jelzések alapján a tejipari ágazatban termelő és feldolgozó tevékenységet végző hazai piaci szereplők beszállítói pozíciói gyengültek. A versenyhivatal idén január 20-án gyorsított ágazati vizsgálatot indított, miután felmerült a verseny torzulásának lehetősége is a szektorban.

A GVH munkatársai a vizsgálat során számos helyszíni kutatást folytattak le tejfeldolgozóknál és élelmiszer-kiskereskedelmi láncoknál. Emellett a hatóság széleskörű adatgyűjtést végzett a hazai tejágazat értékláncának valamennyi szintjén, adatkéréssel fordult tejtermelőkhöz, tejfeldolgozókhoz, szövetkezetekhez, kiskereskedőkhöz, szakmai érdekképviseletekhez.

A szakértők több mint 140 adatszolgáltatást értékeltek,

tehát a gyorsított ágazati vizsgálat eredményeként megfogalmazott megállapítások és javaslatok nem egyedi véleményeken, hanem az egész ágazatot lefedő tényadatokon alapulnak - hangsúlyozta a versenyhivatal.

A GVH javaslatai között szerepel a nyerstej árképletének felülvizsgálata, online árfigyelő rendszer fejlesztése és üzemeltetése, ami erősíti a fogyasztói árak összehasonlíthatóságát, a növényi italok árképzésének átgondolása, valamint a fenntartható csomagolás ösztönzése.

Emellett szakmai konzultációs segítséget ajánl a versenyhivatal az élelmiszer-árstoppal kapcsolatos jövőbeli jogalkotói megfontolásokhoz, illetve

további hatósági fellépést is szükségesnek tart az élelmiszerkereskedelem területén.

A gyorsított ágazati vizsgálat eredményei alapján készült jelentéstervezetet a GVH nyilvános társadalmi konzultációra bocsátotta honlapján. A piaci szereplők egy hónapig, május 20-ig tehetnek észrevételeket, ennek keretében a versenyhatóság április 26-ára személyes szakmai konzultációra hívta meg az ágazati szereplőket tömörítő, illetve a jelentéstervezet javaslataiban érintett szakmai szervezeteket - közölte a versenyhivatal.

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×