eur:
389.74
usd:
365.15
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Blue double exposure of money coins stacking with bar graph for financial and investment business concept.
Nyitókép: Getty Images

Figyelem, megváltozik a thm-számítás módja a hiteleknél

Egy tervezet szerint megváltoztatná a kormány a thm-számítás módját, méghozzá úgy, hogy a thm-plafonba számítson bele a lakásbiztosítás díja is.

Társadalmi egyeztetésre bocsátotta a kormány, hogy miként vegyék figyelembe a bankok a lakásbiztosítások díját a jelzáloghitelek teljes hiteldíj mutatója maximális értékének, vagyis a thm-plafonnak a meghatározása során – írja a Portfolio.

A portál szerint mivel a jelzáloghitelek esetében (a fedezetlen hitelekkel ellentétben) a jogszabály szerinti thm-plafon nem effektív, ezért magának a szabályozásnak nem sok értelme van a jelenlegi formában, hiszen a thm kiszámítási módjába egyelőre nem emelték bele a biztosítási díjakat.

A jelenleg érvényes thm-plafonnak nem a jelzáloghitelekben, hanem a fedezetlen fogyasztási hitelek esetében van jelentősége. A személyi kölcsönöket 37,0 százalékos, a hitelkártya-, folyószámla-, kézizálog- és áruhiteleket pedig 52,0 százalékos maximális thm-mel lehet nyújtani 2023 első felében az alapkamat növekedése következtében – ettől a szinttől a lakáshitelek thm-je nagyon messze van.

A társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelet a teljes hiteldíj mutató meghatározásáról, számításáról és közzétételéről szóló rendeletet módosítaná. Ez alapján ha a hitelező a jelzáloghitel fedezetéül szolgáló ingatlanra vonatkozó vagyonbiztosítási szerződést ír elő, de annak díját nem ismeri, akkor a thm-plafon meghatározásakor a vagyonbiztosítás havonta esedékes a hitelező félévente aktualizált belső szabályzatban meghatározott módon a jelzáloghitelek fedezetéül szolgáló ingatlanok hitelbiztosítéki értékéhez igazodóan legalább három jellemzőnek tekinthető értéksáv megadásával határozza meg a referenciaként figyelembe vett vagyonbiztosítás havonta esedékes díját, amellyel a thm-plafon meghatározásakor számol.

A hitelező a jellemzőnek tekintett értéksávokhoz rendelt referenciaként figyelembe vett díjakhoz történő hozzáférést az ügyfélfogadásra nyitva álló helyiségében, valamint ha rendelkezik internetes honlappal, akkor az internetes honlapján biztosítja.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×