eur:
392.87
usd:
366.68
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Yettel feliratok a Telenor Magyarország Zrt. üzletében egy budai bevásárlóközpontban 2022. február 15-én. Márciustól nevet változtat a cseh PPF befektetői csoport tulajdonában álló mobiltársaság, új neve Yettel Magyarország Zrt. lesz.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Az állam kiemelt céljához kellett a Yettel-részvénycsere a szakértő szerint

Az állam egyszerre két stratégiai fontosságú kommunikációs vállalatban is részesedést szerezhetett a Yettel–Vodafone-részvénycsereügylet révén – mondta a tranzakció jelentőségéről Fekete Beatrix, a Portfolio elemzője.

Részvénycsereügyletet kötött az állam képviseletében eljáró Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. és a 4iG Nyrt. leányvállalataként működő Antenna Hungária Zrt. A tranzakció eredményeképpen a Corvinus Zrt. közvetett kisebbségi tulajdonrészt szerez a Yettel Magyarországban – közölte hétfőn a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Fekete Beatrix, a Portfolio elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy a 4iG és a magyar állam csak részvényeket cserélt, ami nem járt pénzmozgással. A tranzakció révén a 4iG átadja a magyar államnak a Yettelben lévő 25 százaléknyi részesedését, cserébe kap 19,5 százaléknyi részt a Vodafone-ban. Ezzel a 4iG lesz a Vodafone többségi tulajdonosa.

Fekete Beatrix elmondta, hogy a magyar államnak korábban már volt részesedése a Yettelben, amikor még 2019-ben a tulajdonában lévő Antenna Hungária szerzett 25 százalékos részt a mobiltelefonos cégben. Később a 4iG felvásárolta az Antenna Hungáriát, és így a vállalat kezébe került a Yettel 25 százaléka is.

Az elemző arra is emlékeztetett, hogy januárban zárult le a Vodafone Magyarország felvásárlása, akkor a 4iG 51, míg a magyar állam 49 százalékos részesedést szerzett a távközlési vállalatban.

Most az állam ebből a 49-ből ad át 19,5 százalékot a 4iG-nak a 25 százaléknyi Yettel-részvényért.

A 4iG ezzel megválik a Yettel részesedésétől, viszont a Vodafone-ban már több mint 70 százalékra nő a tulajdonrésze.

"Az állam számára a mostani részvénycsere értelme az, hogy egyszerre két stratégiai fontosságú kommunikációs vállalatban is részesedést szerezhetett. Az ugyanis a kifejezett cél, hogy az állam erősítse szerepvállalását a stratégiai ágazatokban. A mostani részvénycserével egyrészt diverzifikálni lehet az állam távközlési portfólióját, másrészt kisebbségi tulajdonosként támogathatja is ezeket a cégeket" – mondta Fekete Beatrix.

Az elemző szerint a 4iG-nak pedig azért előnyös az ügylet, mert a cég irányító többségre törekszik a kiszemelt vállalatokban, viszont csak kisebbségi részvényes lehetett a Yettelben. Erre a részesedésre a 4iG inkább csak pénzügyi befektetésként tekintett, és már nem igazán volt rá szüksége, inkább a Vodafone-ra építi a formálódó távközlési üzletágát, ezért dönthetett a Yettel-részvények értékesítése mellett a társaság – közölte az elemző.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×