eur:
368.51
usd:
344.64
bux:
48287.25
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert
Yettel feliratok a Telenor Magyarország Zrt. üzletében egy budai bevásárlóközpontban 2022. február 15-én. Márciustól nevet változtat a cseh PPF befektetői csoport tulajdonában álló mobiltársaság, új neve Yettel Magyarország Zrt. lesz.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Az állam kiemelt céljához kellett a Yettel-részvénycsere a szakértő szerint

Az állam egyszerre két stratégiai fontosságú kommunikációs vállalatban is részesedést szerezhetett a Yettel–Vodafone-részvénycsereügylet révén – mondta a tranzakció jelentőségéről Fekete Beatrix, a Portfolio elemzője.

Részvénycsereügyletet kötött az állam képviseletében eljáró Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. és a 4iG Nyrt. leányvállalataként működő Antenna Hungária Zrt. A tranzakció eredményeképpen a Corvinus Zrt. közvetett kisebbségi tulajdonrészt szerez a Yettel Magyarországban – közölte hétfőn a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Fekete Beatrix, a Portfolio elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy a 4iG és a magyar állam csak részvényeket cserélt, ami nem járt pénzmozgással. A tranzakció révén a 4iG átadja a magyar államnak a Yettelben lévő 25 százaléknyi részesedését, cserébe kap 19,5 százaléknyi részt a Vodafone-ban. Ezzel a 4iG lesz a Vodafone többségi tulajdonosa.

Fekete Beatrix elmondta, hogy a magyar államnak korábban már volt részesedése a Yettelben, amikor még 2019-ben a tulajdonában lévő Antenna Hungária szerzett 25 százalékos részt a mobiltelefonos cégben. Később a 4iG felvásárolta az Antenna Hungáriát, és így a vállalat kezébe került a Yettel 25 százaléka is.

Az elemző arra is emlékeztetett, hogy januárban zárult le a Vodafone Magyarország felvásárlása, akkor a 4iG 51, míg a magyar állam 49 százalékos részesedést szerzett a távközlési vállalatban.

Most az állam ebből a 49-ből ad át 19,5 százalékot a 4iG-nak a 25 százaléknyi Yettel-részvényért.

A 4iG ezzel megválik a Yettel részesedésétől, viszont a Vodafone-ban már több mint 70 százalékra nő a tulajdonrésze.

"Az állam számára a mostani részvénycsere értelme az, hogy egyszerre két stratégiai fontosságú kommunikációs vállalatban is részesedést szerezhetett. Az ugyanis a kifejezett cél, hogy az állam erősítse szerepvállalását a stratégiai ágazatokban. A mostani részvénycserével egyrészt diverzifikálni lehet az állam távközlési portfólióját, másrészt kisebbségi tulajdonosként támogathatja is ezeket a cégeket" – mondta Fekete Beatrix.

Az elemző szerint a 4iG-nak pedig azért előnyös az ügylet, mert a cég irányító többségre törekszik a kiszemelt vállalatokban, viszont csak kisebbségi részvényes lehetett a Yettelben. Erre a részesedésre a 4iG inkább csak pénzügyi befektetésként tekintett, és már nem igazán volt rá szüksége, inkább a Vodafone-ra építi a formálódó távközlési üzletágát, ezért dönthetett a Yettel-részvények értékesítése mellett a társaság – közölte az elemző.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: eddig nem sikerült jól Milák Kristóf vb-felkészülése, de nála ez nem számít
Exkluzív

Sós Csaba: eddig nem sikerült jól Milák Kristóf vb-felkészülése, de nála ez nem számít

Nem vállal újabb számokat a júliusi fukuokai világbajnokságon az olimpiai bajnok úszó, mert a felkészülésének az utolsó időszakai nem sikerült jól Sós Csaba szerint. A szövetségi kapitány részleteket nem akart elárulni, de hozzátette, Milák Kristóf 2020-ban három héttel a súlyos Covid-megbetegedés után is képes volt világklasszis úszásra.
AKTUÁLIS
Karácsony Gergely és a főváros perre megy

Karácsony Gergely és a főváros perre megy

A fővárosi önkormányzat kedden benyújtja a szolidaritási hozzájárulás rá kiszabott idei mértéke miatti keresetét a Fővárosi Törvényszékhez - jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester.
VIDEÓ
Minimális emelkedéssel zártak a Wall Streeten

Minimális emelkedéssel zártak a Wall Streeten

Tegnap egy mérsékeltebb hangulatromlás volt megfigyelhető a tőzsdéken, a nap végére Európa és az USA is lefordult. Utóbbiban részben az is szerepet játszott, hogy az Apple a napon belüli történelmi csúcs után esni kezdett, miután a cég bemutatta új AR-headsetjét, amelynek ára 3500 dollár - magasabb, mint amire sokan számítottak. Ezt követően ma az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk, és Európában is folytatódnak a bizonytalan mozgások, így csak minimális elmozdulásokat látni. Ugyanez mondható el az Egyesült Államokról is, ahol a kezdeti esést később mérsékelt emelkedés váltotta fel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×