eur:
393.14
usd:
367.28
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Pixabay

Lazít-e az MNB, most mindenki ezt találgatja a magas infláció miatt

Szinte biztosra vehető, hogy a keddi kamatdöntő ülés után is marad a 13 százalékos alapkamat és a 18 százalékos egynapos betéti ráta csökkentésére sem látja még elérkezettnek az időt a nemzeti bank - írja egy szaklap.

A Portfolio megállíptása szerint hiába viszonylag stabil már hetek óta a forint árfolyama és hiába javult a befektetői hangulat, amíg az uniós források sorsa bizonytalan és az infláció nem tetőzött, addig maradhat az óvatosság.

A lap által megkérdezett elemzők amellett, hogy a kamat tartására számítanak, legkorábban március végén-április elején érzik reálisnak a 18 százalékos irányadó kamat csökkentését.

Az MNB feltehetően szigorú üzeneteket küld továbbra is piacnak és a korábban kommunikált fontos kockázati faktorok tartós javulásának fontosságát hangsúlyozza továbbra is – vélekedik a keddi üléssel kapcsolatban Nyeste Orsolya. Az Erste Bank elemzője szerint érdekes kérdés lesz, mit gondol a jegybank az inflációs pályáról, szerintük elérte-e már a csúcsot az áremelkedési ütem januárban.

Mindenesetre a fő kérdés most az, tesz-e egyáltalán utalást az MNB a kamat közelgő csökkentésére.

Most még nincsenek meg a feltételek ahhoz, hogy a Magyar Nemzeti Bank kamatot csökkentsen, vagyis még nincs itt a monetáris lazítása ideje – mondta az Inforádiónak Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Szerinte csak a március végi ülésen merülhet fel reálisan a 18 százalékos irányadó kamat csökkentése. A beszélgetést alább meghallgatható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×