eur:
389.31
usd:
363.01
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Unrecognizable woman hands in gray sweater touching and setting radiator thermostat regulator
Nyitókép: Getty Images/Olga Rolenko

173 milliárd rezsivédelemre - januári adatok

Az év első hónapjában 173 milliárd forintba került a rezsivédelem – derült ki a központi költségvetés részletes adataiból, amelyeket a Magyar Államkincstár tett közzé.

A vg.hu elemzete a napokban közzétett a büdzsé legfrissebb adatait. Eszerint januárban a központi költségvetés 143,6 milliárd forintos hiánnyal zárt, ez az éves előirányzat 4,2 százaléka. Az elmúlt négy évben a januári egyenleg még többletet mutatott, tavaly 151,3 milliárd forintot, azonban azt megelőzően többször is előfordult, hogy hiánnyal kezdte az évet a költségvetés.

A deficit kialakulásához a kiadások 13,8 százalékos növekedése járult hozzá, amivel szemben a bevételek csupán 2,4 százalékkal emelkedtek. Molnár Dániel, a Makronóm Intézet elemzője a lapnak arról beszélt, hogy a rezsicsökkentés átlagfogyasztásig való fenntartása, a megugró kamatkiadások, a családtámogatások, valamint az emelkedő nyugellátások jelentősen megterhelik a költségvetést.

"Ahhoz, hogy ezeknek a tételeknek a finanszírozása megmaradjon, és az előirányzatnak megfelelően csökkenjen a költségvetési hiány éves szinten, szükség van a gazdasági növekedés fennmaradására, illetve arra, hogy az uniós források minél előbb és minél nagyobb összegben rendelkezésre álljanak”.

Az uniós programok kiadásai 151,1 milliárd forinton teljesültek, 64,1 százalékkal a tavalyi szintjük alatt, ugyanakkor hiába nőttek az uniós bevételek a tavalyi négyszeresére, az uniós programok egyenlege még így is jelentős, 116,5 milliárd forintos hiányt mutatott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×