eur:
392.36
usd:
365.57
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Elderly 95 years old woman sitting miserably at the table at home and counting remaining coins from the pension in her wallet after paying the bills.
Nyitókép: kasto80/Getty Images

Megváltoznak a nyugdíjszámítás szabályai, sokakat érint

Januártól bővült a részmunkaidő igénylésének lehetősége, és ez másként számít be a nyugdíjra jogosító szolgálati időbe, illetve a nyugdíj összegébe is.

2023. január 1-jétől tovább bővült a részmunkaidő igénylésének lehetősége, mert a munkavállaló gyermeke nyolcéves koráig vagy a gondozást végző munkavállaló a munkaviszony első hat hónapját kivéve kérheti részmunkaidőben történő foglalkoztatását.

Az ado.hu ennek nyomén arról ír, hogy ha a részmunkaidőben történő foglalkoztatásnál a kereset eléri a minimálbér összegét, a nyugdíj szempontjából nincs jelentősége annak, hogy a kereset alapjául szolgáló munkavégzés nem teljes munkaidőben történik.

Akkor azonban, ha a nyugdíjjárulék alapjául szolgáló kereset nem éri el a minimálbér összegét, már más a helyzet. A szolgálati idő hossza ugyanis a nyugdíjnál két ponton is lényeges tényező, egyrészt a nyugdíjjogosultságnál, másrészt a nyugdíj mértékénél. A nyugdíj jogosultsághoz az adott időszak teljes egészében szolgálati időnek számít, a nyugdíj összegénél viszont már számítani fog, hogy a megszerzett szolgálati idő alatt nem a minimálbér teljes összege után történt meg a nyugdíjjárulék-fizetés, hanem az alacsonyabb kereset miatt annak csak egy része után.

Ebben az esetben a nyugdíj összegéhez a szolgálati időt a nyugdíjjárulék-alapul szolgáló kereset és a mindenkori minimálbér aránya alapján kell kiszámítani. Ez az arányos számítás pedig azt fogja eredményezni, hogy a nyugdíj mértékénél (összegénél) rövidebb lesz az adott időszak alatt elismerhető szolgálati idő hossza, mint az adott biztosításban töltött naptári időszak hossza.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×