eur:
394.4
usd:
370.12
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Hosszú évekbe telhet a drasztikus adóemelés

Hosszú évekbe telhet, amíg az Európai Bizottság által tervezett drasztikus adóemelés hatása megjelenik a Magyarországon kapható dohánytermékek árában, sőt akár az évtized végéig is csúszhat a változás – vélelmezi a vg.hu.

A gazdasági portál összeállításából kiderül, hogy amint azt a Financial Times megírta, az Európai Bizottság jogszabály-módosításon dolgozik, amelynek értelmében a dobozonként 1,8 eurós jövedékiadó-minimumot 3,6-ra emelné. A jogalkotók ezzel elsősorban azt szeretnék elérni, hogy tovább dráguljanak a dohánytermékek azokban az országokban, amelyekben jelenleg négy eurót sem kell fizetni értük.

A bizottság ezzel megakadályozná, hogy egyes országok kivételesen alacsonyra árazzák dohánytermékeiket. A leggyakrabban emlegetett példa Luxemburg, ahol a francia árak felébe kerül a cigaretta, s lényegesen olcsóbb, mint Belgiumban vagy Németországban.

A vg.hu szerint „az adóemeléstől legalább 9 milliárd eurós többletbevételt vár a bizottság, a szigorítást főleg azzal indokolja, hogy nagyobb esély lenne elérni a hangzatos célt 2040-re, azaz a jelenlegi 25 százalékos szintről 5 alá csökkenteni az Európai Unióban cigarettázók arányát.”

Ugyancsak a vg.hu állapította meg, hogy „a kiszivárgott tanulmányban az áll, hogy Lengyelország, Szlovákia és Bulgária mellett Magyarországon számítanak nagy változásra az adóemelés hatására, ám ehhez minden tagállam beleegyezése szükséges – a világ egyik legnagyobb dohányipari vállalata, a British American Tobacco is a hosszú jogalkotási folyamat kezdeteként tekint a dokumentumra.”

Kérdéses, mikorra várható az áremelés Magyarországon. A vg.hu forrásai szerint „a hivatalos jogalkotási eljárás még el sem kezdődött: a folyamat során az Európai Bizottság először a javaslatot a tagállamok elé terjeszti, ezt a tanácsi munkacsoportokban megtárgyalják, megegyeznek, majd a Gazdasági és Pénzügyi Tanács elé kerül, ahol egyhangú elfogadás esetén lesz a javaslatból irányelv. Ezt követően hosszú türelmi időt kapnak a tagállamok, hogy átültessék azt a nemzeti szabályozásba.”

Az eljárás határideje állítólag másfél évnél aligha lehet rövidebb.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×