eur:
395.56
usd:
364.84
bux:
65525.66
2024. március 19. kedd Bánk, József

Egy fokozattal lefelé módosította a magyar államadós-osztályzatot az S&P Global Ratings

Továbbra is befektetési ajánlású BBB mínuszra minősítette a magyar államadós-osztályzatot az S&P Global Ratings.

Egy fokozattal, az eddigi "BBB/A-2"-ről a továbbra is befektetési ajánlású "BBB mínusz/A-3"-ra lefelé módosította a devizában és a helyi valutában fennálló hosszú és rövid futamidejű magyar államadós-kötelezettségek besorolását pénteken az S&P Global Ratings nemzetközi hitelminősítő. A magyar osztályzatot a másik két globális hitelminősítő is befektetési kategóriában, az S&P új besorolásánál eggyel jobb fokozaton tartja nyilván.

A S&P Global Ratings a péntek éjjel Londonban bejelentett módosítással egy időben az eddigi negatívról stabilra javította a magyar szuverén besorolás kilátását. A stabil kilátást alátámasztó tényezők között a cég kiemelte, hogy várakozása szerint a magyar gazdaság a következő két évben elkerüli a jelentősebb visszaesést és átvészeli az orosz-ukrán háború közvetett hatásait.

A hitelminősítő azzal is számol, hogy a magyar kormány a következő néhány évben fokozatosan csökkenti az államháztartási hiányt, és az orosz földgázszállítások általánosságban továbbra is fennakadás nélkül folytatódnak.

Az osztályzat leminősítésének indokai között ugyanakkor a cég kiemelte, hogy Magyarország gazdasági sokkok sorozatát szenvedte el a koronavírus-járvány és az orosz-ukrán háború miatt, és e sokkok gyengítették a költségvetési és a monetáris szakpolitika rugalmasságát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×