eur:
395.51
usd:
366.65
bux:
65519.84
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Sign a house sale agreement
Nyitókép: xijian/Getty Images

Bekövetkezett a nagy fordulat a magyarországi lakáspiacon, jöhet az árzuhanás

Egy hosszú és látványos növekedési periódus után elindult a ciklusforduló 2022 harmadik negyedévében: lelassult a drágulás üteme és a forgalom is csökkenésnek indult a lakáspiacon – ismertette az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Ha a 2015-ös évet 100 százaléknak vesszük, 2022 harmadik negyedévére mintegy 256 százalékon állt a lakásárindex – ismertette Valkó Dávid az OTP Ingatlanpont – a KSH és au Eurostat adatain alapuló – számításait. Ugyanakkor a drágulás üteme és a forgalom is egyértelműen lassult – emelte ki a vezető elemző.

Az új lakások még dinamikusabban drágultak: 2015-höz képest 268 százalékon állt a tavalyi harmadik negyedéves index, az előző negyedévhez mért növekedés azonban már csak 1 százalékot tett ki, holott a megelőző háromnegyed évben (2021 negyedik negyedévétől 2022 második negyedéve végéig) 4 és 9 százalék között volt az előző negyedévhez képesti drágulás. Ami az éves számokat illeti, 2021 ősze és 2022 ősze között – nominális értéken – még nagyon magas, 21 százalékos volt a drágulás, de ez is lassulást mutat, miután a megelőző háromnegyed évben rendre 23 és 24 százalék között volt – jelezte Valkó Dávid, megismételve:

a tavalyi harmadik negyedévben már megvoltak a lassulás jelei, bár még mindig rekordokat döntött az áremelkedés.

A vezető elemző a forgalom alakulását illetően a következőket mondta: 2021 egy száguldó év volt a lakáspiacon, és 2022 is hasonlóan indult, majd váratlan fordulatként kitört az orosz–ukrán háború, kevésbé váratlan fordulatként pedig eszkalálódni kezdett az inflációs helyzet, a kamatok egyre magasabbak lett, amivel párhuzamosan a lakásárak is. Nyáron aztán következett a rezsi drágulása, ami az előbbiekre rátett még egy lapáttal, és ez hozta igazából a nagy fékezést – magyarázta.

Az Eurostat adatai szerint 2022 harmadik negyedévében, az előző három hónaphoz képest bő 20 százalékkal csökkent már a forgalom, ami egyre romló képet mutat, miután a második negyedévben csupán 4 százalékos volt a forgalom szűkülése. Vagyis

a tranzakciószám csökkenése már a tavalyi év első felében megindult, és egyre drámaibb méretet ölt.

Valkó Dávid megfogalmazása szerint egy egyértelmű ciklusforduló látható, amire már évek óta számítani lehetett, amit minden esetben a tranzakciószám – akár pozitív, akár negatív – változása jelez, amit az árak mérséklődése időbeni késéssel követ.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×