eur:
394.24
usd:
365.15
bux:
65524.89
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Singapore, yellow gas pipes
Nyitókép: John Seaton Callahan/Getty Images

Norvégia lett Németország legnagyobb földgázszállítója

A norvég szállítások tavaly már a teljes német behozatal 33 százalékát adták, míg Oroszország részaránya 52 százalékról 22 százalékra esett.

A német szövetségi közüzemi hálózati felügyelet (Bundesnetzagentur) adatai szerint tavaly 12 százalékkal, 1 449 terawattórára (TWh) esett a német földgázimport.

Oroszország augusztus végén leállította a szállításokat az Északi Áramlat-1 gázvezetéken. A kieső mennyiséget Norvégiából, Belgiumból és Hollandiából pótolták. A német gázfogyasztás tavaly 14 százalékkal csökkent az enyhe időjárásnak és a takarékossági intézkedéseknek köszönhetően. Ezen belül az ipari felhasználás 15, a magánháztartások és a kereskedelmi vállalkozások fogyasztása 12 százalékkal mérséklődött 2021-hez viszonyítva.

Az átlagos éves hőmérséklet tavaly 1,1 Celsius-fokkal volt magasabb az előző négy év átlagánál Németországban.

Az év utolsó három hónapjában még meredekebb visszaesést mutatott a német gázfelhasználás. Az ipari vállalatok 23, a lakosság és a kereskedelmi cégek 21 százalékkal fogták vissza fogyasztásukat. A német energiaipari statisztikai és szakmai képviseleti szervezet, az AGEB december végi jelentése szerint a földgáz részesedése a teljes német primerenergia-fogyasztásban 23,8 százalékra csökkent 2022-ben az előző évi 26,6 százalékról.

Közlésük szerint Németország teljes energiafelhasználása tavaly 4,7 százalékkal, a hőmérséklethatással kiigazítva 3,9 százalékkal csökkent és az újraegyesítés óta a legalacsonyabb szintre esett vissza.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×