eur:
391.09
usd:
367.01
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Sunrise shot of the Hungarian parliament in Budapest with a reflection in Danube
Nyitókép: photo by Miroslav Petrasko/Getty Images

Szakértő: javult is, meg nem is a kormányzati szektor egyenlege

2022 júliusa és szeptembere között több mint 930 milliárd forintos deficittel zárt a kormányzat. Ez a GDP 5,4 százaléka volt és érdemben meghaladta az első két negyedév hiányadatát.

2022 harmadik negyedévben jelentős mértékben emelkedett a kormányzati szektor hiánya az első és a második negyedévhez képest. Július és szeptember között több mint 930 milliárdos deficittel zárt a kormányzat, ez a GDP 5,4 százaléka volt, ami érdemben meghaladta a korábbi negyedévek adatait – ismertette a Portfolio elemzője.

Hornyák József megjegyezte: gyakorlatilag a 2020-as Covid-válságban megemelkedett költségvetési hiány a gazdaság 2021-es kilábalása során sem konszolidálódott, a friss adatok pedig azt mutatják, hogy továbbra is tetemes a deficit.

Ami a bevételeket és a kiadásokat illeti, egyaránt növekedni tudtak:

  • előbbi 1133 milliárd forinttal, 20,3 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest,
  • a kiadások 1394 milliárd forinttal, 22,3 százalékkal emelkedtek a harmadik negyedévben.

A deficitnövekedés tehát abból adódik, hogy a kiadások jelentősebb mértékben nőttek. Ugyanakkor, ha az előző év azonos időszakához képest viszonyítjuk az adatokat, már egy 260 milliárd forintos javulás is kimutatható az egyenlegben, ami fél százalékkal kedvezőbb az egy évvel korábbi szinthez képest – jegyzet meg a szakértő.

Összefoglalásként:

az előző év azonos időszakához képest valamelyest javult a kormányzati szektor egyenlege, 2022 első két negyedévéhez képest azonban romlottak a tendenciák.

Ismeretes, Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentése alapján a tavalyi év egészében a GDP 6,1 százalékát érte el a hiány (a deficit megugrásában nem elhanyagolható, hogy az utolsó negyedévben jelentős mértékben kellett költeni a gáztárolók feltöltésére). A friss kormányzati vállalás alapján ezt a 6,1 százalékot kellene 4 százalék alá (3,9) csökkentetni, ráadásul egy olyan időszakban, amikor a gazdasági növekedés kifulladóban, így a büdzsé nem fogja tudni támogatni a GPD-növekedést az előttünk álló hónapokban – emelte ki a Portfolio munkatársa, hozzátéve: sőt, a költségvetési politika prociklikussá válik, a gazdaságot felerősítővé, jelen esetben a lassulásét, miután a költségvetésnek a kiadások megfékezésére és a hiány lefaragására kell koncentrálnia.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×