eur:
389.49
usd:
363.16
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Luxury Table setting for party, Christmas, holidays and weddings.
Nyitókép: Boris_Kuznets/Getty Images

Fontos részletek derültek ki a borravalóról

A legtöbb országban az éttermekben jó ideje van borravaló vagy asztalpénz, illetve felszolgálási díj, szervizdíj vagy terítési díj. Sok külföldi turista pedig azt hiszi, az étlapon szereplő árak már mindezt tartalmazzák.

Hogy pontosan mit is tartalmaznak az árak, arról az étteremben apró betűs szöveg tájékoztatja a vendéget az étlapon. Ha a feltüntetett árak az áfát igen, de a szervizdíjat például nem tartalmazzák, akkor a vendég 10-15 százalékkal nagyobb összegről kap a végén számlát – hívja fel a figyelmet a VG. Főszabály, hogy az étteremben tájékoztatni illik a betérőket arról, hogy az étlapon szereplő árakat hogy kell érteni, bennük van minden tétel, vagy esetleg egyik sem. Vannak, akik pusztán abból a megfontolásból, hogy az alacsonyabb összeg jobban mutat, inkább a nettó árakat tüntetik fel.

A felszolgálási díj Magyarországon nem kötelező tétel, de egyre többen élnek vele, ugyanis kedvezményes adózással fizethető ki a munkabérként adózó borravalóval ellentétben. Ez a fajta mozgó bér a forgalom függvénye, egyik célja vele a munkáltatónak éppen az, hogy motiválttá tegye a dolgozóit az értékesítésben, a forgalom növelésében.

„A Covid alatti bezárásoknál épp az volt az egyik legnagyobb gond, hogy a szervizdíjból, illetve felszolgálási díjból származó mozgóbér teljesen eltűnt vagy minimálisra csökkent, a vendéglátásban dolgozók ezáltal elvesztették jövedelmük nagy részét” – mutatott rá a lapnak Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke. Tapasztalatai szerint

a magyar az egyik legjobban fizető vendég, ha jót kap, elégedettségét pénzzel is szívesen és bőkezűen kifejezi.

Öt éve felröppent a hír, hogy a szakmai szövetségek a felszolgálási díj kötelezővé tételét szorgalmazzák. Kötelező végül nem lett a díj, de egyre többen élnek a legális lehetőséggel, hogy egységesen minden vendégtől beszedjék. Ez azonban nem a legszerencsésebb abban az esetben, ha a vendég nem elégedett a szervizzel, amit kapott.

A gazdasági lap egyebek mellett megjegyzi, hogy a készpénzben, zsebbe adott borravalóról hivatalos bevallás jellemzően nem születik, nem véletlenül kapott kedvezményes adózási lehetőséget a szervizdíj, amely a szürkegazdaság kifehérítésének is eszköze.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Vasarely 50 évvel megelőzte a korát - Interjú Pierre Vasarelyvel

Vasarely 50 évvel megelőzte a korát - Interjú Pierre Vasarelyvel

Az V. Műtárgybefektetési Konferencia alkalmából Budapestre érkezett Pierre Vasarely, a Fondation Vasarely elnöke. Victor Vasarely örökösét, erkölcsi jogtulajdonosát és életművének gondozóját Zachar Veronika és Kollmann Szilvia, a műtárgy.com-tól kérdezték nagyapjáról, 2019-ben megjelent családregényéről, magyarországi kapcsolatairól, az Alapítvány működéséről, továbbá a jövőbeli terveiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 08:36
×
×
×
×