INFORÁDIÓ
2023. január 28. szombat
Karola, Károly

külföldiek

ingatlanvásárlás

magyar nemzeti bank

lakáspiac

Real estate agent and customers shaking hands together celebrating finished contract after about home insurance and investment loan, handshake and successful deal.

Nagyot haraptak a külföldiek a magyar ingatlanpiacba

Infostart

Kapva kaptak a befektetők a forint leértékelődésén. Íme, a kedvenc országrészeik, kerületeik.

Jelentősen nőtt, vidéken egy év alatt megduplázódott a külföldi lakásvásárlók aránya. A külföldi vásárlók aránya a hazai lakáspiacon az előző év azonos időszaki 3,3 százalékról 2022 második negyedévében 6,1 százalékra emelkedett országosan, mely már meghaladja a koronavírus-járvány előtti időszak 4–5 százalékos szintjét is – derül ki a Magyar Nemzeti Bank lakáspiaci jelentéséből.

A lakáspiaci tranzakciók közel 80 százalékát adó vidéki településeken ugyanezen időszak alatt megduplázódott, 2,8 százalékról 5,7 százalékra emelkedett a külföldi vásárlók aránya, ez vidéken kiugróan magas szintet jelent az utóbbi évekkel összevetve.

A külföldiek vásárlásainak aránya legnagyobb mértékben a nyugat-dunántúli régióban nőtt, egyben itt is a legmagasabb, 13,3 százalékos. A második negyedévben már az összes, Magyarországon lakást vásárló külföldi állampolgár több mint negyede a Nyugat-Dunántúlon vásárolt.

A fővárosban elsősorban a pesti belső kerületekben volt tapasztalható jelentős emelkedés, itt 10,9 százalékról 15,2 százalékra nőtt a külföldi vásárlók aránya a vizs gált időszakban, ez az érték azonban még mindig elmarad a járvány előtti években tapasztalt, 20 százalék körüli szinttől.

A külföldi vásárlók aránya a budapesti és a vidéki lakáspiacon. Budai hegyvidéki kerület: I., II., XII., Pesti belső kerület: V., VI., VII., VIII., IX. (MNB lakáspiaci jelentés; adatok forrása: NAV)
A külföldi vásárlók aránya a budapesti és a vidéki lakáspiacon. Budai hegyvidéki kerület: I., II., XII., Pesti belső kerület: V., VI., VII., VIII., IX. (MNB lakáspiaci jelentés; adatok forrása: NAV)

A budai hegyvidéki kerületekben enyhe emelkedést követően 4,7 százalékot ért el, az egyéb, városközponton kívül eső budapesti kerületekben pedig 3,6 százalékon lényegében stagnált a külföldiek aránya a vásárlók között.

Az MNB összeállítása szerint a külföldi vevők arányában tapasztalt hirtelen növekedés egy lehetséges oka lehet a hazai fizetőeszköz orosz–ukrán háború februári kitörését követő leértékelődése. Ez kedvező vásárlási lehetőséget biztosíthatott az idegen devizában megtakarító vevőknek, akik így az eddig jellemzőhöz hasonló számban jelentek meg a piacon, miközben a belföldiek adásvételszáma lényegesen visszaesett.

Nyitókép: Pattanaphong Khuankaew/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018