eur:
393.44
usd:
368.12
bux:
65966.92
2024. április 24. szerda György
A marshalling yard in Hamburg Maschen - Germany.
Nyitókép: mf-guddyx/Getty Images

Megjöttek a szeptemberi számok: jókora hiány van a külkermérlegben

Az elmúlt évek harmadik legnagyobb hiánya az idén szeptemberi, az első kettő az augusztusi és a júliusi volt.

2022 szeptemberben a kivitel volumene 14, a behozatalé 10 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. A passzívum 745 millió euró volt, az egyenleg 663 millió euróval romlott az egy évvel korábbihoz képest. Augusztushoz viszonyítva az export szezonálisan és munkanappal kiigazított volumene 1,8 százalékkal nőtt, míg az importé 0,6 százalékkal csökkent.

2022 szeptemberben a kivitel értéke 13,4 milliárd euró (5424 milliárd forint), a behozatalé 14,1 milliárd euró (5735 milliárd forint) volt – ismertette csütörtökön második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Ez egy évvel korábbihoz képest – euróban kifejezve – az export értéke 29, az importé 35 százalékkal nőtt. Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 15, a behozatalé 10 százalékkal bővült. A termék-külkereskedelmi egyenleg 663 millió euróval romlott (az első becslésben közöltnél 93 millió euróval kedvezőtlenebb).

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 30, a behozatalban 42 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A cserearány 8,3 százalékkal romlott.

A forint árfolyama az euróhoz mérten 15, a dollárral szemben 36 százalékkal gyengült.

A hvg.hu az adatokkal kapcsolatban megjegyzi: ez a második, szeptemberre vonatkozó KSH-becslés az elsőhöz képest 93 millió euróval rosszabb helyzetet számolt. 2016 eleje és 2021 júniusa között mindössze két olyan hónap volt, amikor hiánnyal zárt a magyar külkereskedelem (2018. augusztus és 2020. április), tavaly július óta az összesben hiány volt. Mindez azt jelenti, hogy hiába nő a GDP (a szintén csütörtöki adatok itt elérhetők), a portál szerint megtermelt többletjövedelem jelentős része elment arra, hogy külföldi termékeket, nagyrészt energiahordozókat vásároljunk.

Részletes adatok

A gépek és szállítóeszközök 2021. szeptemberi áron számított kivitele 32, behozatala 22 százalékkal nagyobb lett. A közúti jármű export- és importvolumene közel harmadával nőtt. A villamos gép, készülék és műszer exportvolumene több mint felével, importvolumene közel harmadával emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Az energiafejlesztő gép és berendezés exportvolumene több mint 40%-kal, importvolumene több mint harmadával nőtt. Az általános rendeltetésű ipari gép exportvolumene közel ötödével, importvolumene harmadával volt nagyobb az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az irodagép és gépi adatfeldolgozó berendezés volumene exportoldalon több mint harmadával, importoldalon több mint tizedével nagyobb lett. A gépek és szállítóeszközök árufőcsoport a kivitel esetében 17,0 százalékponttal, a behozatalnál 9,5 százalékponttal járult hozzá a mindkét oldali forgalom volumennövekedéséhez.

A feldolgozott termékek exportvolumene 4,8, importvolumene 6,6 százalékkal emelkedett. A mindkét oldali volumennövekedést döntően a szakmai, tudományos ellenőrző műszer, a gyógyszer, gyógyszerészeti termék, valamint az egyéb vegyi anyag forgalma befolyásolta. A feldolgozott termékek árufőcsoport a teljes export volumennövekedéséhez 1,5 százalékponttal, az import esetében pedig 2,5 százalékponttal járult hozzá.

Az energiahordozók exportvolumene 52, importvolumene 17 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. Az importoldali forgalomcsökkenéshez döntően a természetes és mesterséges gáz, az exportoldalihoz pedig a villamos energia járult hozzá. Az energiahordozók a teljes export növekedését 2,4 százalékponttal, a teljes importét pedig 1,8 százalékponttal csökkentették.

Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 6,1 százalékkal kisebb, míg a behozataláé 15 százalékkal nagyobb lett. A mindkét oldali volumenváltozáshoz döntően a gabona és gabonakészítmény járult hozzá. Ezen túlmenően az exportoldali forgalomcsökkenést a zöldségféle és gyümölcs, míg az importoldali forgalomnövekedést az állati takarmány termékcsoport forgalma is befolyásolta. Az árufőcsoport által realizált volumenváltozás a teljes export növekedését 0,5 százalékponttal csökkentette, míg az importét 0,8 százalékponttal növelte.

Az EU27 tagállamaiba irányuló kivitel volumene 17, az onnan érkező behozatalé 12 százalékkal nagyobb lett. A termék-külkereskedelmi mérleg 117 millió euróval javult, 642 millió eurós többlet keletkezett. Az export 76, az import 67 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.

Az EU27-en kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 6,7, a behozatalé 6,4 százalékkal nőtt. A termék-külkereskedelmi egyenleg ebben a viszonylatban 780 millió euróval romlott, 1,4 milliárd eurós passzívumot mutatott.

2022 január–szeptemberben:

  • a kivitel értéke 105,3 milliárd euró (40,5 ezer milliárd forint), a behozatalé 111,1 milliárd euró (42,7 ezer milliárd forint) volt,
  • az egy évvel korábbihoz képest a kivitel volumene 4,9, a behozatalé 5,8 százalékkal emelkedett,
  • a termék-külkereskedelmi mérleg 8,2 milliárd euróval romlott, a hiány 5,8 milliárd eurót tett ki,
  • akülkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 23, a behozatalban 33 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához mérten. A cserearány 7,2 százalékkal romlott. A forint az euróhoz képest 7,8, a dollárhoz viszonyítva 22 százalékkal gyengült.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 08:31
×
×
×
×