eur:
394.28
usd:
365.03
bux:
65607.2
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Flesch Tamás, a szállodát üzemeltető Continental Group ügyvezetője beszél a Grand Hotel Esztergom sajtóbemutatóján 2021. szeptember 20-án. A szálloda elkészülésével és a szemközti Hotel Portobello felújításával 12 milliárd forintos szállodafejlesztés valósult meg, amely 150 új munkahelyet teremtett.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Flesch Tamás: sokat segít a turisztikai akcióterv, de jövőre így is lesznek bezárások

A kormány 90 százalékban teljesítette a szakma kéréseit, és még további intézkedésekről is tárgyalnak – mondta a turisztikai ágazat megsegítésére elfogadott akciótervről a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

Akciótervet fogadott el a kormány a turisztikai ágazat támogatására annak érdekében, hogy a szállodák és vendéglátóhelyek a téli szezonban, a magas energiaárak mellett is nyitva tarthassanak – mondta a szerdai Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Ennek jegyében az ágazat szereplőinek nem kell megfizetniük a nettó árbevételük 4 százalékát kitevő turizmusfejlesztési hozzájárulást idén október 1. és jövő év március 31. között. Emellett a kormány eltörli a Széchenyi Pihenő Kártya "különböző füleit", valamint fél évre "lazít" a turisztikai ágazat adatszolgáltatási kötelezettségén, és a szálláshelyek minősítésének határidejét is kitolja egy évvel. Emellett kizárólag a turisztikai ágazatban lehetőség lesz huszonnégy havi munkaidőkeret alkalmazására.

"Ez nagyon nagy segítség az egész ágazatnak, mind a szálloda-, mind a vendéglátóiparnak. A turizmusfejlesztési hozzájárulás a nettó árbevétel 4 százaléka, és ha jól működik a szálloda, akkor ami megmarad, az energiaköltségeknek 40-50 százalékára bizonyos szállodákba elég lehet, és ez nagy segítség lesz a foglalkoztatás megtartásában" – mondta Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

A SZÉP-kártya szabad felhasználása is az érdekképviselet egyik kérése volt, mert azt tapasztalták, hogy a Covid idején ez a megoldás már bevált, hogy a vendégek arra költik a pénzüket, amire akarják.

"Az elején mi ettől tartottunk, hogy nehézséget fog okozni, de az élet azt mutatta, hogy ez egy sokkal jobban működő rendszer. Örülünk neki, hogy ez marad, mert így a szállás-vendéglátás sokkal lazább szabályozással tud működni" – jelentette ki az elnök.

Flesch Tamás elmondta, hogy 90 százalékban most megvalósultak azok az intézkedések, amelyeket a kormánytól kért a szakma. "Mindenkit nem lehet megmenteni, természetesen lesznek, akik be fognak zárni, de

ez az intézkedéscsomag arra mindenképpen jó, hogy több szálloda és vendéglátó át tudja gondolni, hogy be kell-e zárnia,

és ezzel egy jó pár embernek a munkahelyét meg lehet majd menteni" – mondta, és hozzátette, további tárgyalásokat folytatnak a kormánynál abban az esetben, ha azt látják, hogy még több intézkedés lenne szükség.

Egy fontos kérdést nem támogatott most a kormányzat, a Covid alatt már működő kurzarbeit mintájára szerettek volna január–márciusra a minimálbér 50 százalékát kitevő kedvezményt a vendéglátóiparban és szállodaiparban, ami segítene szintén a munkaerő megtartásában, de ez egyelőre függőben van, most mindenki figyeli a helyzetet és utána lehet majd tovább tárgyalni róla.

Flesch Tamás tájékoztatása szerint a szektorban a november-december mind Budapesten, mind vidéken egyelőre jól alakul. Budapesten arra is számítottak, hogy a külföldiek a viszonylagos gyenge forint miatt továbbra is jönnek a fővárosba, de vidéken sem volt drasztikus visszaesés.

"Egyelőre nagyjából december végéig látunk előre, s a következő első negyedév teljesen sötét alagút, meglátjuk, hogy mi fog történni"

– mondta, és hozzátette, utána a január-február eleve nem túl erős hónap a turizmusban, ráadásul fogy a pénz az infláció miatt mindenhol, és a karácsonyi kiköltekezések sem fognak segíteni.

"Mi azért azt gondoljuk, hogy január-februárban annyi vendég lehet talán, hogy a többség nyitva tudjon maradni, de biztos, hogy lesz, aki arra kényszerül, hogy az első negyedévben bezárjon" – mondta a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Hatalmas logisztikai csarnokot épít Debrecen mellett egy belga-magyar fejlesztő

Hatalmas logisztikai csarnokot épít Debrecen mellett egy belga-magyar fejlesztő

A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. közel 55 000 négyzetméter alapterületű logisztikai csarnokot épít Debrecen szomszédságában, Ebesen. A WLP az első külföldi érdekeltséggel is rendelkező beruházó amelyik előre, megrendelésállománnyal még nem rendelkező, spekulatív módon fejleszt a Hajdú-Bihar vármegyei székhely térségében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×