eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin
Nyitókép: Pixabay

Flesch Tamás: a nagy szállodabezárási hullám elmaradt, a vendéglátásban rosszabb a helyzet

Január 20-tól pályázhatnak a turisztikai ágazatban tevékenykedő kis- és közepes vállalkozások arra a támogatási programra, amely segítséget nyújthat a megemelkedett energiaszámlák kifizetésében. A feltételekről és az előnyökről Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke beszélt az InfoRádióban.

A Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség honlapján találhatók meg a jelentkezéshez szükséges tudnivalók. Április végéig lehet jelentkezni, ehhez meg kell felelni bizonyos feltételeknek – mondta el az InfoRádióban Flesch Tamás, a Szállodaszövetség elnöke.

A legfontosabb, hogy a pályázó vállalkozás 250 főnél nem foglalkoztathat többet, és 50 millió eurónál nem lehet több az éves nettó árbevétele. A támogatás két részből áll: a 2023-as január-február-márciusi rezsiszámla-növekmény ötven százalékának a visszatérítésére pályázhatnak, de fontos kitétel, hogy

a 2021-es évi nettó árbevétel két százalékát meg kell haladnia az energiaköltségnek,

ez bizonyos szektorban, például a vendéglátásban problémát okozhat egyes éttermeknél. Flesch Tamás azt mondta, majd meglátják, hányan felelnek meg a feltételeknek, ebben akár módosítást is kérhetnek a kormányzattól.

Nemrég a KSH közölte a novemberi szálláshelyek forgalmára vonatkozó adatokat. Eszerint 10 százalékkal kevesebb vendéglátóhely tevékenykedett 2022 novemberében, mint egy évvel korábban. "Sokan készülnek bezárásra, ugyanakkor az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a Covid előtti időszakban nem mindig figyeltük árgus szemekkel, hogy hányan zárnak be és hányan nyitnak ki" – jegyezte meg Flesch Tamás.

A Szállodaszövetség elnöke szerint egy biztos: nagyon közeli a mostani nehéz inflációs helyzet ahhoz képest, hogy a Covid-járványt éppen átvészelte az iparág. Biztosan sokan bezárnak majd, de az a nagy bezárás, amit a szállodaipartól vártak, egyelőre elmaradt. A vendéglátóiparban többen kényszerülnek bezárni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×