eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videókapcsolaton keresztül szólal fel az Oroszország elleni szankciók hatodik csomagjáról tartott kétnapos rendkívüli EU-csúcstalálkozón Brüsszelben 2022. május 30-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Pool/AFP/Kenzo Tribouillard

Európa nem ússza meg a gazdasági visszaesést, USA és Kína viszont igen

A Morgan Stanley amerikai befektetési bank elemzői úgy vélik, a globális inflációs csúcs a most folyó negyedévben esedékes.

Az amerikai befektetési bank jelentése szerint Kína gazdasága növekedni fog jövőre, míg az Egyesült Államok hajszál híján elkerüli a recessziót, viszont az eurózóna és a britek nem ússzák meg a visszaesést – írja a vg.hu.

A jelentés a világgazdaság jövő évi 2,2 százalékos növekedését vetíti előre, ami alacsonyabb a Nemzetközi Valutaalap legutóbbi 2,7 százalékos becslésénél. Az értékelés szerint Kína gazdasága várhatóan újraindul: jövőre öt százalékos bővülés várható, amit elősegít a nemrégiben bevezetett járványvédelmi intézkedéseken való enyhítés. Az Egyesült Államok rugalmas munkaerőpiaca miatt 0,5 százalékos növekedést jósol a cég – írja a Reuters.

Az előrejelzés szerint

a fejlett gazdaságok recesszióban vagy annak közelében lesznek jövőre, míg a feltörekvő gazdaságok enyhén élénkülnek, miközben a globális gazdaság általános fellendülése elérhetetlenek tűnik.

Bár Amerika jövőre elkerülheti a recessziót, a munkahelyek számának növekedése jelentősen lelassul, és a munkanélküliségi ráta tovább emelkedik. Az elmúlt hónapokban több vállalat vezetője is válságra figyelmeztetett.

A negyedévente frissített előrejelzés szerint az eurót használó országok összesített belföldi összterméke a negyedik negyedévben már zsugorodik, és a jövő év első negyedében ez folytatódik. Németországot különösen nagy csapás éri. Az Európai Unió egészében a jelentés szerint idén 3,3, az eurózónában 3,2 százalékkal nőhet a GDP. A nyári jelentés még 2,7 százalékot jósolt.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Magyarország külkereskedelme az elmúlt évtizedekben jelentősen átalakult, és bár a lengyel-magyar gazdasági kapcsolatok tartották a lépést a változással, kiugró teljesítményről nincs szó, hiába a szoros kulturális és politikai kapcsolatok. A Lengyel-Magyar Gazdasági Kamarával együttműködésben készült cikkünk annak jár utána, hogy milyen hasonlóságok és különbségek vannak a lengyel és a magyar üzleti környezetben, valamint hogy milyen kihívásokkal nézhetnek szembe magyar cégek, amikor belépnének a lengyel piacra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×