eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Üzemanyag-jelölő címkék egy Shell benzinkúton Debrecenben 2018. október 12-én. Európai uniós irányelv írja elő ettől naptól minden tagországban az egységes üzemanyag-jelölő címkék bevezetését, de megmaradnak a benzinkutakon az üzemanyagok megszokott helyi jelölései is. A benzint a kör, a gázolajat a négyzet, az üzemanyag gázokat pedig a rombusz formájú matrica jelöli.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Energiaválság: dízelhiány alakul ki Európa egyes részein

Franciaországban sztrájkolnak a finomítókban, Oroszországból pedig már alig érkezik gázolaj Európába, ez pedig dízelhiánnyal fenyeget.

A Repsol SA spanyol olajfinomító vezetője szerint az orosz gázolajszállítás kiesése és a franciaországi üzemanyagtermelés zavarai miatt Európa egyes részein dízelhiány alakul ki – írta a napi.hu.

„Néhány európai országban kifogyunk a középdesztillátumokból” – mondta a minap Josu Jon Imaz vezérigazgató a tőzsdei cég eredménybeszámolója kapcsán szervezett sajtótájékoztatón. A középdesztillátumok az olajtermékek azon kategóriája, amelybe a dízel, a fűtőolaj és a repülőgép-üzemanyagok tartoznak. Azzal számol Imaz, hogy az elkövetkező hónapokban magas dízelárak lesznek az európai piacokon.

Európa régóta nettó importőr, a fogyasztás általában az évnek ebben az időszakában élénkül meg a téli fűtési kereslet miatt. Az idei év különösen nagy keresletet támasztott a gázolajak iránt: mivel a földgázárak magasak, a hőerőművek jó része pedig alkalmas fütőolaj-használatra, alternatívaként sokan próbáltak meg készleteket vásárolni.

Az Egyesült Államokban is hiány van a készletekből, vagyis nehéz lesz a globális kereskedelemből pótolni az orosz exportot. A közelmúltbeli franciaországi sztrájkok, amelyek miatt a finomítók leálltak, szintén megszorították a piacot.

A dízel kiesése a szállítmányozásban jelent majd gondot, hiszen a járművek (vonatok, teherautók, hajók) mind gázolajat használnak, míg a mezőgazdasági munkagépek pedig Európa második legnagyobb fogyasztóinak számítanak. A drágább üzemanyag így hamar felhajthatja az élelmiszerek árát is.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×