eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nyitókép: lng.hr

Már több tucatnyi hajót érint az európai LNG-probléma

Az Egyesült Államok több LNG-t exportál Európába Oroszország ukrajnai háborúja és a földgázszállítások csökkentése miatt, de az európai infrastruktúra képtelen kezelni a megnövekedett szállítmányokat, így a kikötőkben felhalmozódtak a kirakodásra váró tankerek.

A hajók mozgását valós időben mutató MarineTraffic szerint már 60 LNG-tanker állt a partoknál vagy közlekedett lass tempóban Északnyugat-Európa, a Földközi-tenger és az Ibériai-félsziget felé. Egy pedig a Szuezi-csatornánál horgonyzott le. Nyolc, az Egyesült Államokból érkező LNG-hajó a spanyolországi Huelva kikötőjébe tart – idézi a CNBS cikkét a Portfolio.

„Az LNG-tankerek hulláma túlterhelte az európai újragázosítási létesítmények képességét a rakományok időben történő kirakodására” – nyilatkozta az amerikai hírcsatornának Andrew Lipow, a Lipow Oil Associates elnöke. Emiatt a tartályhajók visszatérése is késik az Egyesült Államok öböl-menti partvidékére, hogy felvegyék a következő rakoményt. Mindez oda vezet, hogy a földgázkészletek a piac által vártnál nagyobb mértékben emelkednek – tette hozzá.

Az alapvető infrastrukturális probléma az európai újragázosítási kapacitás hiánya, ami az újragázosító üzemek és az újragázosító létesítményekkel rendelkező országokat összekötő csővezetékek hiányából adódik. Ennek következtében a vízen lévő LNG-tárolók – úszó tárolók – mennyisége növekszik, ami viszont csökkenti a földgáz árát.

„Az európai gáztárolás tovább növekszik, és jelenleg meghaladja a 93 százalékot” – mondta Jacques Rousseau, a ClearView Energy Partners LLC globális olaj- és gázipari ügyvezető igazgatója. A szakember szerint az úszó tárolás növekedése – mivel a kapacitás világszerte történő mozgatásához szükséges hajók hosszabb ideig le vannak kötve – hozzájárult ahhoz, hogy

az LNG-tartályhajók árai évről évre megközelítőleg megduplázódtak.

Energiaügyi szakértők a CNBC-nek nyilatkozva közölték, figyelemmel kísérik az EU LNG-árplafonját. A plafonról múlt csütörtökön még akkor is szó esett, amikor az árak csökkentek. „Az árplafon potenciálisan kiszorítja a kereskedőket a piacról, ami hatással lenne az Európába érkező jövőbeli kínálatra” – mutatott rá Jacques Rousseau.

Az európai gázárak – az orosz–ukrán háború kitörése után – augusztus végén megawattóránként 340 euró (332,6 dollár) fölé szöktek, de ezen a héten először 100 dollár alá csökkentek.

Kinek nem jut elég dízel és gáz Európában egy hideg tél esetén? Erről is beszélt nemrégiben Pletser Tamás, az Erste Bank olaj és gázipari elemzője az InfoRádió Aréna című műsorában:

Mi az európai energiaár három legfőbb tényezője? Hogyan függ össze a gáz ára a villamosenergia árával? Mennyire kalkulált előre az orosz gázár-stratégia? Miben hibázott Európa? Mi a gáztermékek valódi ára? Ezekről is beszélt Szabó László közgazdász, a Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában:

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×