eur:
393.84
usd:
367.78
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Az LNG Rivers nevű tartályhajó, amely 135.000 köbméter gázt képes szállítani.
Nyitókép: Wikipédia

Új, fekete-tengeri LNG-terminálokat akarnak építeni

Románia és Azerbajdzsán közös beruházással építené meg a cseppfolyósított földgáz, tartályhajókon történő szállításához szükséges fogadóállomásokat.

Az azeri-román közös LNG-projekt megvalósításával alternatív útvonal nyílhat a Kaszpi-tenger térségében kitermelt fölgáz Európába juttatása számára.Ezt Nicolae Ciuca román miniszterelnök közölte.

Ciuca kiemelte: kevesebb mint három hét telt el azóta, hogy október elsején az LNG-projekt elindításáról egyeztetett Ilham Aliyev azeri elnökkel Szófiában, a Bulgáriát és Görögországot összekötő gázvezeték átadása alkalmából. A román kormányfő szerint továbbra is keresik a megoldást arra, hogy az azeri földgázt Törökországon és Bulgárián keresztül haladó vezetékeken szállítsák Románia és más felhasználók, köztük Moldova felé.

"Azerbajdzsánnal együtt vállaltuk, hogy segítünk Moldovának hozzájutni a szükséges gázmennyiséghez" - mondta a román miniszterelnök.

A SOSCAR és a Romgaz közötti megállapodás aláírásánál a bakui kormány két tagja, Mikayil Jabbarov gazdasági és Parviz Shahbazov energiaügyi miniszter, valamint Virgil Popescu román energiaügyi miniszter is jelen volt.

Jabbarov felidézte: a SOCAR több mint egy évtizede van jelen a román piacon, számos szomszédos ország és európai állam energetikai biztonságához járul hozzá, az Európai Bizottsággal kötött megállapodásában pedig vállalta, hogy 2027-ig megduplázza az unióba irányuló földgáz-export mennyiségét.

Shahbazov rámutatott, hogy a fekete-tengeri LNG-terminálok megépítése lehetővé teszi, hogy az azeri földgáz a térség több államába is eljusson, köztük Romániát és Magyarországot említette.

Azerbajdzsán, Georgia, Románia és Magyarország között több mint egy évtizede folynak egyeztetések az úgynevezett AGRI-projekt megvalósításáról. Az eredeti elképzelés szerint az azerbajdzsáni Sangachal-terminált csővezeték kapcsolná össze a Fekete-tenger partján, Georgiában található Kulevi kikötővel, ahol a SOCAR cseppfolyósító terminál építését tervezi. A cseppfolyós halmazállapotú földgázt tankerek szállítanák a romániai Konstanca kikötőjébe, ahonnan az újragázosítást követően a román vezetékhálózaton jutna el a földgáz a felhasználókhoz.

Az AGRI-projekt megvalósítása évente mintegy 7-8 milliárd köbméternyi földgáz Romániába szállítását és elosztását tenné lehetővé.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×