eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Flickr / Juan Carlos Martins

Cseppfolyós gázt szállító hajók rostokolnak Európa partjainál

A spanyol kereskedőknek valószínűleg semmi sem sürgős jelenleg. A gyártási tempó mellett viszont a továbbszállítás sem megoldott.

Több tucatnyi LNG-szállító hajó várja sorsát Európa partjainál, egész egyszerűen azért, mert a szállítmányt feldolgozó gáz-visszaalakítók tele vannak, nem bírják a tempót - derül ki a Világgazdaság cikkéből.

Az ok természetesen az ukrajnai háború miatti kényszerű energia-átállás.

A 35 érintett hajóból 8 a cádizi kikötőben (Spanyolország) horgonyzott le, a Reuters iparági forrása szerint viszont gyorsabban jönnek a hajók, mint ahogy a hat spanyol LNG-terminál dolgozik, ez az ország a legnagyobb ebből a szempontból az EU-ban. Spanyolországé egyébként a teljes LNG 33, az LNG-tárolók 44 százaléka.

Ráadásul nem is csak újragázosító üzemből van kevés, de a végterméket szállító vezetékből is, így pedig hiába is lenne a gyorsabb munka a gázfejlesztőknél.

A kereskedők mégis csak hozzák és hozzák a cseppfolyós gázt, számítva arra, hogy az árak tovább emelkednek, termékeiket pedig el tudják adni. Hogy parkoltassák a szállítmányt, még így is megérheti, ráadásul egy amerikai konkurens, a Freeport egy nyári robbanás miatt gyártási nehézségekkel küzd.

Kína eközben a belső piaca ellátására koncentrál LNG-ből is.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×