eur:
392.98
usd:
366.36
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Leszedett meggy a Mokos Pincészet ültetvényén Palkonyán 2020. június 15-én.
Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Pocsék éve van a magyarok két kedvelt gyümölcsének

Az elmúlt 10 év leggyengébb almatermése lesz az idei Magyarországon, az aszály a meggy terméskilátásait is jelentősen visszavetette – mondta az InfoRádiónak Kelemen Péter, a Fruitveb ügyvezető igazgatója.

Kelemen Péter szerint történelmi léptékű aszályos időszakon vagyunk túl, ami a hazai gyümölcstermesztésben különösen kritikusan hatott az alma és a meggy esetében, jelentős a mennyiségi csökkenés. Utóbbinál ez főként annak köszönhető, hogy a gyümölcsök nem nőttek meg, előbbinél viszont összetettebb a kérdés, miután a csapadékmentes periódus voltaképpen már 2021 ősze óta tart, és bizonyos értelemben már a tavalyi rügyképződés/berakódás, illetőleg az azt követő virágzás is befolyásolta a képet – fogalmazott a Fruitveb ügyvezető igazgatója.

A szakember kitért arra is, hogy a többi gyümölcs esetében az aszály okozta kiesést némiképp „kompenzálta”, hogy a tavaszi időszakban kevesebb volt a fagykár, például az őszi- és kajszibarack esetében jobb termésmennyiségeket takarítottak be a 2021-es évnél, dacára, hogy az öntözetlen ültetvényeket az aszály elég jelentősen „megtépázta”.

Almából

az elmúlt tíz év egyik legalacsonyabb termése várható

300-350 ezer tonnával, ami a 2021-es évihez képest 20 százalékos csökkenés. Meggyből 55-60 ezer tonna körüli eredmény lesz, 15 százalékkal alulmúlva az elmúlt év termését – ismertette Kelemen Péter.

Ami a kajszi- és őszibarack terméshozamát illeti, bár a KSH még nem adta ki az idei évre vonatkozó adatokat, az már most kijelenthető, hogy a tavalyinál jóval mérsékeltebb idei fagykárok miatt

mind a két faj esetében a 2021-es termést jóval 50 százalékkal meghaladó lesz az idei évi

– vélekedett.

Szilvából – a fagy és az aszály eredőjeként – átlagos mennyiség várható, csakúgy mint a tavalyi évben – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×