eur:
395.04
usd:
365.51
bux:
70237.82
2024. június 13. csütörtök Anett, Antal
Leszedett meggy a Mokos Pincészet ültetvényén Palkonyán 2020. június 15-én.
Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Pocsék éve van a magyarok két kedvelt gyümölcsének

Az elmúlt 10 év leggyengébb almatermése lesz az idei Magyarországon, az aszály a meggy terméskilátásait is jelentősen visszavetette – mondta az InfoRádiónak Kelemen Péter, a Fruitveb ügyvezető igazgatója.

Kelemen Péter szerint történelmi léptékű aszályos időszakon vagyunk túl, ami a hazai gyümölcstermesztésben különösen kritikusan hatott az alma és a meggy esetében, jelentős a mennyiségi csökkenés. Utóbbinál ez főként annak köszönhető, hogy a gyümölcsök nem nőttek meg, előbbinél viszont összetettebb a kérdés, miután a csapadékmentes periódus voltaképpen már 2021 ősze óta tart, és bizonyos értelemben már a tavalyi rügyképződés/berakódás, illetőleg az azt követő virágzás is befolyásolta a képet – fogalmazott a Fruitveb ügyvezető igazgatója.

A szakember kitért arra is, hogy a többi gyümölcs esetében az aszály okozta kiesést némiképp „kompenzálta”, hogy a tavaszi időszakban kevesebb volt a fagykár, például az őszi- és kajszibarack esetében jobb termésmennyiségeket takarítottak be a 2021-es évnél, dacára, hogy az öntözetlen ültetvényeket az aszály elég jelentősen „megtépázta”.

Almából

az elmúlt tíz év egyik legalacsonyabb termése várható

300-350 ezer tonnával, ami a 2021-es évihez képest 20 százalékos csökkenés. Meggyből 55-60 ezer tonna körüli eredmény lesz, 15 százalékkal alulmúlva az elmúlt év termését – ismertette Kelemen Péter.

Ami a kajszi- és őszibarack terméshozamát illeti, bár a KSH még nem adta ki az idei évre vonatkozó adatokat, az már most kijelenthető, hogy a tavalyinál jóval mérsékeltebb idei fagykárok miatt

mind a két faj esetében a 2021-es termést jóval 50 százalékkal meghaladó lesz az idei évi

– vélekedett.

Szilvából – a fagy és az aszály eredőjeként – átlagos mennyiség várható, csakúgy mint a tavalyi évben – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A NATO nukleáris képességeiben is változás jön Jens Stoltenberg szerint

Magyarországi látogatása után szerda este már Brüsszelben tartott sajtótájékoztatót a NATO főtitkára, mielőtt a tagállamok védelmi miniszterei egyeztetésbe kezdenek a júliusi NATO-csúcsra. A jövőt vázolva kulcsfontosságú témákról ejtett szót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.13. csütörtök, 18:00
Szalai Ádám
a magyar labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya
Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően azonban Európában emelkedtek a tőzsdék. A délutáni amerikai inflációs adatok pozitív meglepetést okoztak: havi és éves alapon is kisebb volt a fogyasztói árak növekedésének üteme az Egyesült Államokban. Az inflációval azonban még nem ért véget a mai nap, ugyanis este 8-kor jött a Fed kamatdöntése, ahol a várakozásoknak megfelelően az amerikai jegybank nem változtatott az irányadó kamaton. A piacok a jegybankelnök Jerome Powell szavaira figyelnek: a ma délutáni inflációs adatok közlését követően a kamatdöntés tekintetében valamivel egyértelműbbé vált a kép, a szeptemberi kamatcsökkentés esélye megnőtt, a jegybankelnök azonban jelezte, hogy idén már csak egy kamatvágásra lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×