eur:
393.53
usd:
367.85
bux:
65875.03
2024. április 23. kedd Béla
Gold coin Stack On the table save money Taking care of money
Nyitókép: ArtRachen01/Getty Images

Szakszervezetek a minimálbérről: nem lehet reálbércsökkenés

Érdemi, konkrét számokat is tartalmazó egyeztetést vár a jövő évi minimálbér-emelésről a Magyar Szakszervezeti Szövetség a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumának szerdai ülésén.

Zlati Róbert elnök az InfoRádiónak ezt azzal indokolta, hogy az infláció tragikus helyzetbe hozza a legkisebb keresetűeket. Közölte, azt várják a kormányzati oldal képviselőitől, hogy végre mondjanak valami kézzelfoghatót a jövő évi minimálbér-emeléssel kapcsolatban. A munkavállalói és a munkáltatói oldal ugyanis már letette a javaslatait, így megítélése szerint most tényleg a kormány térfelén pattog a labda.

A szakszervezeti vezető arról is beszélt, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet továbbra sem ad okot derűlátásra. A legfrissebb inflációs számok már tükrözik a rezsiköltségek jelentős növekedését. Ezért a helyzet most már valóban égető – fogalmazott Zlati Róbert.

A szakszervezetek eddig elkerülték, hogy konkrét értékekről beszéljenek, csupán azt kérték, hogy ne legyen reálbércsökkenés. Zlati Róbert reményét fejezte ki, hogy ezzel mind a munkáltatói oldal, mind pedig a kormány egyet tud érteni.

Konkrét béremelésről azért nem akart beszélni a szakszervezeti vezető, mert a legfrissebb adatok szerint az infláció már húsz százalék feletti, viszont az előrejelzések ennél kisebb arányú pénzromlásról szólnak.

"Várjunk még a konkrét számokkal! A béremelés vagy legyen az inflációnak megfelelő, vagy legalább a minimálbér ne veszítsen a reálértékéből. Ez az, amiben a szakszervezetek szeretnének a munkaadókkal és a kormánnyal dűlőre jutni" – mondta Zlati Róbert.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×