eur:
389.64
usd:
364.49
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Monitoring patients vital sign in operating room. Cardiogram monitor during surgery in operation room.
Nyitókép: Georgiy Datsenko/Getty Images

Sinkó Eszter: már nem a Covid miatt nőnek a kórházi várólisták

2019 tavaszán 25 ezren, idén már 50 ezren vártak valamilyen műtétre az országban. Az egészségügyi közgazdász arra figyelmeztet, hogy a kórházak húsz százalékkal kevesebb beteget látnak el, mint a járvány előtt, 2019-ben.

A kórházi várólistákat nézve egyáltalán nem meglepő, hogy a kormány drasztikus beavatkozásra készül – mondta az InfoRádiónak Sinkó Eszter. Az egészségügyi közgazdász szerint kifejezetten jó irány, ha megszabják azt is, hogy osztályonként hány beavatkozást kell elvégezni, mert eddig ezt a kórházakra bízták.

"Szerintem nem büntetés lesz, hanem plusz ösztönzőt vezethet majd be a kormány" – fogalmazott, majd arról beszélt, hogy bár a Covid-járvány valóban visszavethette a műtétek számát, de azt, hogy a három évvel ezelőtti 80 százalékán teljesítenek a kórházak, már nem lehet magyarázni a pandémiával.

Húsz százalékkal kevesebb beteget látnak el, mint 2019-ben és ezért is vannak hosszabb várólisták.

Viszont releváns hivatkozás az, ha nincs elegendő olyan munkatárs, akik képes ezeket a műtétek, beavatkozásokat elvégezni. Mind az orvosi, mind a szakdolgozói létszámban súlyos hiányok vannak. Ezért a kormánynak erőfeszítéseket kell tenni, hogy a szakdolgozói létszámot stabilizálja, sőt növelje, mert a szakemberhiány már műtéteket akadályoz – tette hozzá.

Nem tartja valószínűnek azt a lapértesülést, miszerint azokban a kórházakban, ahol nem végeznek el kellő számú operációt, a biztosító akár meg is szüntetheti az adott tevékenység finanszírozását és ezzel a kórház működtetését. Úgy fogalmazott: nem volna szabad csak az orvosokon és az ápolókon elverni a port, mert a kormány meghagyta az átlagfinanszírozást, és ez azt jelentette, hogy az intézményeknek a bevétele nem függ attól, hány beavatkozást végeznek el. Ezen Sinkó Eszter szerint változtatni kellene.

Budapest Budapest, 2021. július 26.
A Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet Fiumei úti Baleseti Központjának szuperműtője az átadás napján 2021. július 26-án. A világszínvonalú műtőben, a legmodernebb technológiai megoldásokkal a beteg mozgatása, szállítása nélkül elvégezhetők a szükséges képalkotó vizsgálatok.
MTI/Balogh Zoltán
A Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet Fiumei úti Baleseti Központjának szuperműtője. MTI/Balogh Zoltán

Ezenkívül úgy véli, rendezni kell a szakdolgozói fizetéseket és differenciálni az orvosi béreket, mert egy klinikán, éjszakai ügyeleten jóval nagyobb a terhelés, mint a járóbeteg-ellátáson. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott Sinkó Eszter: a szakdolgozók fizetésemelése megúszhatatlan, és bár jövőre 130 milliárdot szánnak erre, de kérdés, hogy a dolgozók kitartanak-e addig, amíg ez megtörténik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×