eur:
388.87
usd:
360.46
bux:
68076.06
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Young woman with red hair buying groceries in a local supermarket, feeling depressed by the high prices in the store and leaning on her shopping cart
Nyitókép: Brothers91/Getty Images

Néhány gigacég kontrollálja a világ élelmiszerláncát

A globális kereskedelmi vetőmagpiac 40 százalékát például két cég ellenőrzi, szemben a 25 évvel ezelőtti 10 céggel – hozta nyilvánosságra egy friss jelentés.

A mesterséges intelligencia és big data nyújtotta lehetőségek elterjedése csak gyorsítja ezt a folyamatot. A mezőgazdasági nyersanyag-kereskedelem hasonlóan koncentrált, mint a vetőmagpiac: 2020-ban 10 nyersanyagkereskedő uralja a félbillió dollár értékű piacot.

Az élelmiszerárak emelkedés az elmúlt hónapokban meredek volt az ukrajnai háború okozta zavarok és a koronavírus-járvány meg nem szűnő hatásai miatt, ezzel egyidőben pedig a legfontosabb nyersanyagkereskedők és gabonatermelők profitja az egekbe szökött – írja a The Guardian.

Az ETC Group csütörtökön közzétett 141 oldalas jelentése szerint a kínai vállalatok is egyre jobban előre törnek.

A kínai állami tulajdonú Cofco jelenleg a világ második legnagyobb mezőgazdasági nyersanyagkereskedője

az amerikai Cargill mögött, 2020-ban valamivel több mint 100 milliárd dolláros forgalommal, szemben a Cargill 134 milliárd dolláros forgalmával. A harmadik legnagyobb kereskedő, az Archer-Daniels-Midland forgalma 2020-ban 64 milliárd dollár lesz a jelentés alapjául szolgáló legfrissebb adatok szerint.

A Syngenta vetőmag-, növényvédőszer- és biotechnológiai vállalat szintén a kínai kormány többségi tulajdonában van: a csoport 2020-ban a mezőgazdasági vegyi anyagok globális piacának mintegy negyedét ellenőrizte 15 milliárd dolláros forgalommal, amivel jelentősen megelőzi a hozzá legközelebb álló vetélytársakat, a Bayert és a BASF-et. A top 10 agrokémiai vállalat közt szintén két kínai van.

Aggályos folyamatok zajlanak

Jim Thomas, az ETC Group munkatársa szerint aggasztó, hogy néhány vállalat egyre nagyobb piaci dominanciát élvez, különösen a magas és emelkedő élelmiszerárak, az egyre súlyosbodó éghajlati válság és a biológiai sokféleséggel kapcsolatos válság idején.

"A globális élelmezési rendszer feletti hatalom nagyon kevés kézben összpontosul, emiatt aggódnunk kell" – mondta.

Hozzátette, hogy a növekvő digitalizáció is e hatalom további megszilárdításán dolgozik, mivel lehetővé teszi a vállalatok számára az átláthatóság elkerülését, a tranzakciók automatizálását és a fogyasztói kereslet befolyásolását. Arra is figyelmeztetett, hogy a mezőgazdasági dolgozókat a földekről való kiszorulás veszélye fenyegeti, ahogy egyre több országban kezdik alkalmazni a robottechnológiát. Az élelmiszeripari vállalatok ugyanakkor azzal érvelnek, hogy

az ilyen technológiák használata sokkal nagyobb hatékonyságot eredményez,

lehetővé téve számukra, hogy kevesebb értékes erőforrást, például vizet, műtrágyát és növényvédő szereket használjanak fel, és racionalizálva a műveleteket, csökkentsék a fogyasztók számára a költségeket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×