eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Hand is turning a dice and changes the direction of an arrow symbolizing that the interest rates are going down (or vice versa)
Nyitókép: Fokusiert/Getty Images

Megcsappant a civileknek szánt szja-felajánlások száma

Idén 15 százalékkal kevesebben ajánlották fel a személyi jövedelemadójuk 1 százalékát a civil szervezeteknek – tudtuk meg Gerencsér Balázstól, a Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány igazgatójától.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által közzétett adatok szerint idén mintegy másfél millióan (217 ezerrel kevesebben, mint egy évvel ezelőtt) ajánlották fel a személyi jövedelemadójuk 1 százalékát civil szervezeteknek, ami 15 százalékos csökkenés a tavalyi évhez képest.

A Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány igazgatója szerint ennek hátterében az állhat, hogy a családi adókedvezmény az áprilisi választások előtt nem sokkal bejelentetett változása sokakban azt a képet rögzítette, hogynem is nyilatkozhat az 1 százalékról, tehát ilyen szempontból nem kell az adóval foglalkoznia. A sajtóban, illetve a hivatalos nyilatkozatokban megjelent ugyan, hogy ez nem így van, mégis sok embert ez tántoríthatott el, különösen annak fényében, hogy az egyházi 1 százalékoknál nem látszik ilyen csökkenés – mutatott rá Gerencsér Balázs. Arra is emlékeztetett: a két rendszer annyiban eltérő, hogy ha valaki már egy egyháznak egyik évben nyilatkozott az 1 százalékról, az minden évben, ameddig vissza nem vonja, automatikusan megy. Ugyanezt a lehetőséget a civil szervezeteknél még nem sikerült elérni, így minden évben nyilatkozni kell.

Mintegy 11 milliárd forinton (428 milliós növekedés tavalyhoz képest) osztozhattak a civil szervezetek, fontos azonban megjegyezni, hogy ezek száma jelentős – tette hozzá a szakértő. Mindeközben az egyházaknál jelentősen nőtt az érték: több mint 20 milliárd forintot tett ki az összes felajánlás, ami 2,3 milliárd forintos növekedés a tavalyi évhez képest.

A NIOK szerint egységesen kellene kezelni a kérdést a civil szervezetek és az egyházak esetében: vagy egyiknek se járjon automatikusan a felajánlás, vagy mind a kettőnek, ameddig az adózó másképp nem gondolja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×