eur:
394.38
usd:
363.07
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Hand is turning a dice and changes the direction of an arrow symbolizing that the interest rates are going down (or vice versa)
Nyitókép: Fokusiert/Getty Images

Megcsappant a civileknek szánt szja-felajánlások száma

Idén 15 százalékkal kevesebben ajánlották fel a személyi jövedelemadójuk 1 százalékát a civil szervezeteknek – tudtuk meg Gerencsér Balázstól, a Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány igazgatójától.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által közzétett adatok szerint idén mintegy másfél millióan (217 ezerrel kevesebben, mint egy évvel ezelőtt) ajánlották fel a személyi jövedelemadójuk 1 százalékát civil szervezeteknek, ami 15 százalékos csökkenés a tavalyi évhez képest.

A Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány igazgatója szerint ennek hátterében az állhat, hogy a családi adókedvezmény az áprilisi választások előtt nem sokkal bejelentetett változása sokakban azt a képet rögzítette, hogynem is nyilatkozhat az 1 százalékról, tehát ilyen szempontból nem kell az adóval foglalkoznia. A sajtóban, illetve a hivatalos nyilatkozatokban megjelent ugyan, hogy ez nem így van, mégis sok embert ez tántoríthatott el, különösen annak fényében, hogy az egyházi 1 százalékoknál nem látszik ilyen csökkenés – mutatott rá Gerencsér Balázs. Arra is emlékeztetett: a két rendszer annyiban eltérő, hogy ha valaki már egy egyháznak egyik évben nyilatkozott az 1 százalékról, az minden évben, ameddig vissza nem vonja, automatikusan megy. Ugyanezt a lehetőséget a civil szervezeteknél még nem sikerült elérni, így minden évben nyilatkozni kell.

Mintegy 11 milliárd forinton (428 milliós növekedés tavalyhoz képest) osztozhattak a civil szervezetek, fontos azonban megjegyezni, hogy ezek száma jelentős – tette hozzá a szakértő. Mindeközben az egyházaknál jelentősen nőtt az érték: több mint 20 milliárd forintot tett ki az összes felajánlás, ami 2,3 milliárd forintos növekedés a tavalyi évhez képest.

A NIOK szerint egységesen kellene kezelni a kérdést a civil szervezetek és az egyházak esetében: vagy egyiknek se járjon automatikusan a felajánlás, vagy mind a kettőnek, ameddig az adózó másképp nem gondolja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Burkoltan beintett az Európai Unió az ukránoknak

Burkoltan beintett az Európai Unió az ukránoknak

Az uniós országok az európai mezőgazdasági lobbik nyomására megállapodásra jutottak arról, hogy korlátozásokat vezetnek be az ukrán mezőgazdasági termékek EU-n belüli értékesítésére. Ez a döntés, amelyet az uniós vezetők közelgő csúcstalálkozója előtt hoztak, várhatóan jelentős, évente több mint 1 milliárd eurós bevételkiesést jelent Ukrajnának, ami a baromfi-, tojás-, cukor- és búzaexportra is hatással lesz.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×