eur:
394.63
usd:
369.54
bux:
65407.58
2024. április 23. kedd Béla
Mexikóváros, 2018. október 12.Shakira kolumbiai énekesnő koncertet ad Mexikóvárosban 2018. október 11-én. (MTI/EPA/Jorge Nunez)
Nyitókép: MTI/EPA/Jorge Nunez

Shakira 14 millió eurós adócsalási ügye – most kezdődik a háború

Shakira állítja, semmivel sem tartozik a spanyol államnak – 8 év börtönre és 23 millió euró büntetésre számíthat, ha elítélik.

A vádak szerint 14,5 millió euróval – nagyságrendileg 5,9 milliárd forintnyi összeggel – rövidítette meg az énekesnő a spanyol államot. Az ügyészek álláspontja szerint 2011-2014 közt családjával Spanyolországban élt életvitelszerűen és itt kellett volna megfizetni adóját, amit ő elmulasztott – írja a The Guardian.

Az ELLE magazinnak adott friss interjújában az énekesnő ugyanakkor azt mondta el, hamisan vádolják, az elveiért megy bíróságra, és azzal is vádolta a spanyol államot, hogy elvtelen sajtókampányt folytat ellen, ahogyan azt már több világsztárral megtette.

Shakira a peren kívüli megállapodás ajánlatát elutasította: ennek indokaként a következőket sorolta fel. "Először is, harcolok azért, amiben hiszek. Ezek hamis vádak.

Az érintett években nem töltöttem 183 napot Spanyolországban, mivel a világot jártam a munkám miatt.

Másodszor is befizettem nekik mindent, amiről azt állították, hogy tartozom vele. A mai napon a tartozásom nullával egyenértékű" – magyarázta.

Hozzátette azt is: biztos abban, hogy helyesen cselekedett, mivel a PricewaterhouseCoopers adott neki tanácsot adója megfizetésével kapcsolatosan.

Élesen bírálta a spanyol adóhatóságot

Shakira az interjúban alaposan nekiment a spanyol államnak, azt állítva, hogy Ronaldóval, Neymarral és Xabi Alonsóval ugyanazt csinálták, mint vele – és sok átlagos adófizetővel.

"Anélkül, hogy lenne a birtokukban bármilyen bizonyíték, amely ezeket a képzeletbeli vádakat alátámasztja, sajtóhadjáratot indítottak, hogy az embereket megtévesszék, azért gyakorolnak nyomát a sajtón keresztül, jó hírnév lerombolásával fenyegetőzve, hogy megegyezésbe kergessék az érintetteket. Ez a stílusuk" – fogalmazott.

Saját részéről úgy véli, megfelelő bizonyítékokkal rendelkezik, és be fogja tudni bizonyítani az igazát.

Az énekesnő akkor költözött Spanyolországba, amikor Gerard Piquével – akivel nemrég bomlott fel kapcsolatuk – elmélyült ismeretségük.

"Több mint 240 napot töltöttem ezekben az években Spanyolországon kívül, de a spanyol hatóságok azt látták csak, hogy egy spanyollal randizok, és csurogni kezdett a nyáluk. A pénzemet akarták, a többi nem érdekes.

A következő években is folyamatosan dolgoztam, jártam a világot – még akkor is, amikor a fiam születésekor elvégzett császármetszésem hege meg sem gyógyult teljesen.

A spanyol adóhatóság tudja ezt: tudják, hogy nem Spanyolországból származik a bevételem, de nem zavarja őket: tovább üldöznek, mert csak a pénzen lebeg a szemük" – fejtette ki.

Az interjúban Piquével való kapcsolatának végéről is beszélt, elárulva, úgy érzi, élete legsötétebb óráját éli meg, amikor a zene segít neki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×