eur:
393.59
usd:
364.74
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A máltai zászló alatt hajózó, ukrán kukoricával megrakott Rojen teherhajó áthalad a Boszporusz-szoroson, miután egy hatósági csoport ellenőrizte a rakományát Isztambulban 2022. augusztus 7-én. Ukrajna orosz megszállásának február 24-i megkezdése óta augusztus 1-jén futott ki az első gabonaszállító hajó ukrán kikötőből. Odesszából. Ezek a szállítmányok alapvető fontosságúak a gabona világpiaci árának stabilizálásában és az afrikai és közel-keleti éhezés mérséklésében.
Nyitókép: MTI/EPA/Erdem Sahin

Vlagyimir Putyin bejelentése a gabonapiacnak sem használt – hazánk is megsínyli

Nőnek az árak, egyre valószínűtlenebb, hogy november után is nyitva marad a fekete-tengeri korridor.

Nem hagyta érintetlenül a gabonapiacot, hogy Vlagyimir Putyin szerdán elrendelte a részleges mozgósítást – írja a Hvg.hu jelezve azt is, hogy a mobilizálás a szállítmányozási díjakat is feljebb verheti, bár iparági források arról számoltak be, az ágazat egyelőre magát a hírt emésztgetik. A szemestermények ára egyébként már kedden felszökött, akkor még csak arra a hírre, hogy az oroszok által megszállt ukrán területeken népszavazást tartanak az Oroszországhoz való csatlakozásról.

Az ukrán exportra viszont inkább serkentőleg hatott a mobilizáció: az AgriCensus-nak nyilatkozó egyik helyi kereskedő azt mondta, a fejlemények hatására felpörgetik a szállításaikat. A háborús felek fekete-tengeri gabonahajó-korridorra szóló megállapodása november 20-ig él, és már az utóbbi hetekben kétségek merültek fel, hogy Oroszország hajlandó lesz-e meghosszabbítani. Most még inkább úgy tűnik, hogy nem. Ennek ellenére egyes ukrán források azt mondják, a szemestermény-export folytatódni fog, akkor is, ha az oroszok nem garantálják a biztonságát.

Igaz, arról nem beszéltek, hogy a folytatást a Fekete-tengeren képzelik-e el, de valószínűleg nem – a korridor bezárulta után feltehetőleg a korábban is használt, folyami és közúti-vasúti szállítással megoldott, Románián át vezető útvonal lesz a megoldás, ami azonban jóval alacsonyabb kapacitású és logisztikailag is bonyolultabb művelet – jegyzi meg a magyar híroldal.

Ez Magyarország számára is rossz hír, hiszen az idei, nagyon gyér kukoricatermésünk miatt ebből az áruból most mi is importra szorulunk, és a beszállítónk pont Ukrajna lenne. Az ukránoknak pedig azért fájhat még az eddiginél is jobban a feje, mert az előrejelzések szerint idén sokkal több termést takaríthatnak be gabonából és olajos magvakból, mint amire korábban számítani mertek, és összesen 45 millió tonna áru jutna exportra – ha a háborús helyzet hagyná.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×