INFORÁDIÓ
2022. szeptember 28. szerda
Vencel

rezsi

energiaválság

kiskereskedelem

áruházlánc

Personal perspective of a shopper pushing shopping trolley along product aisle while shopping in a supermarket

Lépéskényszerben a hazai áruházláncok a rezsiárak miatt

Infostart

Alacsonyabb eladótéri hőmérséklet, LED világítás, lekapcsolt fényforrások, okos szellőztetés: csak néhány azok közül az intézkedések közül, amikkel a legnagyobb hazai áruházláncok készülnek a rezsiválságos időszakra.

Van olyan bolt, ami a fűtési időszakban csökkenteni fogja az eladótere hőmérséklet, illetve az is elmondható, hogy az üzletláncok egytől egyig komoly beruházásokat tesznek abba, hogy fenntarthatóbban tudjanak működni – írja a Pénzcentrum, ami annak járt utána, hogy az elszálló rezsiárak kapcsán milyen őszre, télre készülnek a legnagyobb hazai kiskereskedők, és ezzel párhuzamosan mire készülhetnek a vásárlók.

A Tesco egyebek mellett úgy nyilatkozott, hogy a fűtési időszakban csökkentik az eladótér hőmérsékletét, ügyelve arra, hogy az áruházaikban dolgozó munkatársaik komfortérzete ne változzon. Lekapcsolják a használaton kívüli hűtőkamrákat, fokozottan ügyelnek az eladótérben elhelyezett hűtők ajtajainak zárhatóságára, azokat szükség szerint cserélik.

További intézkedéseik között szerepel, hogy lekapcsolják a világítást az üzletek zárását követően az eladótérben, a parkolóban, a tető logókkal és totemekkel együtt, valamint a vásárlók érkezése előtt a eladótér világítás fényerejét is csökkentik, de további intézkedéseket is mérlegelnek.

A Lidl arról tájékoztatott, hogy folyamatosan hajtanak végre újabb és újabb intézkedéseket annak érdekében, hogy az üzletek és berendezések energia-, döntő mértékben villamosenergia-felhasználását csökkentsék. Ezek között szerepel, hogy mind az áruházak, mind a logisztikai központok teljes világítását LED világításra cserélték, amivel jelenős fogyasztás takarítható meg.

A diszkontlánc minden áruházában intelligens épületfelügyeleti rendszert működtet, ami a lehető legenergiahatékonyabb szellőzés- és világításvezérlésért felelős.

Szintén az energiacsökkentés érdekében a bolti mélyhűtők leolvasztását folyamatosan ütemezik, a boltok raktáraiban a használaton kívüli hűtőkamrákat pedig minden esetben lekapcsolják. Elektromos fogyasztásmérőket építenek ki annak érdekében, hogy a fogyasztások folyamatos monitorozásával, ellenőrzésével, a felesleges áramfogyasztást megakadályozzák – közölte a Lidl mások mellett.

Az Auchan annyit árult el a gazdasági lapnak, hogy mint OKSZ-tagok aktívan részt vettek az energiatakarékossági ajánlás kialakításában, amit lehetőségekhez mérten követnek is. Fenntarthatósági stratégiájuk részeként számos lépést már korábban megtettek annak érdekében, hogy energiahatékonyabb működést biztosítsanak áruházaiknál.

Például idén több üzletük esetében is folyadékhűtő-cserét végeztek, néhány telephelyüknél pedig a kazán-hőközpont modernizációja valósult meg. Ezen felül tetőszerkezet-cserék zajlottak, valamint a technológiai hűtést modernizálták. Ez azt jelenti, hogy hűtőbútor-csere során zárt eladótéri bútorokra tértek, amik 30 százalékos energia-megtakarítást eredményeznek. Ma már az összes eladótéri világításnál LED-et használnak.

A közeljövőben áruházaik tetejére napelem-rendszerek kihelyezését, továbbá teljesen új típusú épület hűtő-fűtő berendezések telepítését tervezik. Emellett pedig folytatódik a komplett hűtőbútor-csere is – tették hozzá.

A Spar azt közölte a Pénzcentrummal, hogy mivel a fenntarthatóság témaköre egy állandóan változó terület, ezért folyamatosan finomítják a témához való hozzáállását. Az év elejétől ebben a tekintetben fókuszáltabbá vált a működése a cégnek, és középpontba emelték, a környezeti, a társadalmi és a vállalat működtetéséhez tartozó irányítási aspektusokat. Ezek pedig az energiahatékonyság területén a következőket jelentették:

 • LED lámpák használata (az új és felújításra került áruházak esetében);
 • ajtók használata a hűtőbútorokon (az új és felújításra került áruházak esetében);
 • transzkritikus CO2 hűtéstechnikai rendszerek használata;
 • a hűtőrendszerek hulladékhőjének használata a fűtéshez és használati melegvíz előállításhoz (az új és felújításra került áruházak esetében);
 • földhőszivattyú alkalmazása (egyes új és felújításra került áruházak esetében, ahol ennek kiépítésére volt lehetőség);
 • épületek hőszigetelése (a felújításra került áruházak esetében, az új áruházaknál ez természetes);
 • intelligens épületüzemeltetési szoftver alkalmazása, mely a belső hőmérséklet automatikus szabályozásában játszik szerepet (az új és felújításra került áruházak esetében);
 • elektromos autótöltő állomások telepítése;
 • napelemek alkalmazása az épületek áramellátásában (eddig 2 helyszínen működik, továbbiak kiépítése folyamatban van;
 • világítás és gépek kikapcsolása, ha azokra nincs szükség (mindenhol);
 • olvasztási ütemterv készítése a fagyalaltoshűtők és mirelitkádak esetében (mindenhol);
 • világító testek lekapcsolása az üzlet zárását követően épületen belül és kívül is (mindenhol);
 • légcserélő rendszerek lekapcsolása éjszakára (mindenhol);
 • tető logók, totemek és pilonok világításának lekapcsolása az üzlet zárása után (mindenhol, kivéve bevásárlóközpontok esetében)

– olvasható.

Nyitókép: d3sign / Getty
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018