eur:
393.85
usd:
367.85
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke beszédet mond a kamara gazdasági évnyitóján az InterContinental Budapest szállóban 2020. március 10-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Felizzott a vasárnapi boltzár kérdése az egekbe szökő energiaárak miatt

Parragh László például támogatja a vasárnapi boltzár ötletét, amellyel az egyik szakszervezet állt elő a magas energiaárak miatt. Az OKSZ szerint viszont másodlagos a kérdés, hiszen a kisboltok léte forog kockán.

A vasárnapi boltzár ötletét a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke, Karsai Zoltán vetette fel a VG-nek arra hivatkozva, hogy az üzleteknek is spórolniuk kell a magas energiaárak miatt.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára szerint az érdekképviselet kezdeményezése okafogyott, mert a kormány már nyáron kijelentette, hogy nem akar ilyen intézkedést bevezetni. Egyébként pedig ma már nem az a kérdés, hogy mikor nyit ki egy bolt, hanem, hogy egyáltalán kinyit-e – mondta az InfoRádióban Vámos György. Felhívta a figyelmet: vannak olyan kisboltok, amelyek az elektromos áram esetében tízszeres drágulásról kaptak információt a szolgáltatótól. Tehát szerinte nem az az elsődleges kérdés, hogy szigorodjon-e a kereskedelmi törvény egy esetleges vasárnapi boltzárral, korlátozással, vagy ne, hiszen ma amúgy is dönthet bárki úgy, hogy nem nyit ki a hét utolsó napján.

Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) főtitkára szerint senki sem volt felkészülve egy ilyen mértékű energiaválságra. Szerinte a vállalkozások árképzését, illetve gazdaságos, eredményes és fenntartható működését leginkább az határozza majd meg a jövőben, hogy az összköltségeik hány százalékát teszi ki az energia.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke jó ötletnek tartja a vasárnapi boltzárat. Parragh László az ATV Egyenes Beszéd című műsorában nyilatkozott erről: „úgy kell alakítani a szokásainkat, hogy ne akarjunk vasárnap nagybevásárlásra menni, amit néhány ország remekül műveli” – fogalmazott, példaként említve Ausztriát, ahol a hét utolsó napján az éjjel-nappalik sem nagyon vannak nyitva.

Magyarországon viszont néha egy vásárlás családi programmá alakul át, ami nem feltétlenül szerencsés, de ez egy értékrendi kérdés

– tette hozzá Parragh László, aki szerint – spórolás végett – egyébként egyre több bolt egyre rövidebb ideig tart nyitva. „Mindenki keresi azt a megoldást, amivel valamilyen mértékben meg tudja takarítani pénzét” – fogalmazott.

A kormány a KDNP kezdeményezésére egyszer már megpróbálkozott a vasárnapi boltzár bevezetésével: 2014. december 16-án az Országgyűlés elfogadott erről egy törvényt, amely 2015. március 15-én lépett életbe, de a társadalmi ellenkezés miatt már 2016 áprilisában kénytelenek voltak visszavonni azt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×