eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke beszédet mond a kamara gazdasági évnyitóján az InterContinental Budapest szállóban 2020. március 10-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Felizzott a vasárnapi boltzár kérdése az egekbe szökő energiaárak miatt

Parragh László például támogatja a vasárnapi boltzár ötletét, amellyel az egyik szakszervezet állt elő a magas energiaárak miatt. Az OKSZ szerint viszont másodlagos a kérdés, hiszen a kisboltok léte forog kockán.

A vasárnapi boltzár ötletét a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke, Karsai Zoltán vetette fel a VG-nek arra hivatkozva, hogy az üzleteknek is spórolniuk kell a magas energiaárak miatt.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára szerint az érdekképviselet kezdeményezése okafogyott, mert a kormány már nyáron kijelentette, hogy nem akar ilyen intézkedést bevezetni. Egyébként pedig ma már nem az a kérdés, hogy mikor nyit ki egy bolt, hanem, hogy egyáltalán kinyit-e – mondta az InfoRádióban Vámos György. Felhívta a figyelmet: vannak olyan kisboltok, amelyek az elektromos áram esetében tízszeres drágulásról kaptak információt a szolgáltatótól. Tehát szerinte nem az az elsődleges kérdés, hogy szigorodjon-e a kereskedelmi törvény egy esetleges vasárnapi boltzárral, korlátozással, vagy ne, hiszen ma amúgy is dönthet bárki úgy, hogy nem nyit ki a hét utolsó napján.

Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) főtitkára szerint senki sem volt felkészülve egy ilyen mértékű energiaválságra. Szerinte a vállalkozások árképzését, illetve gazdaságos, eredményes és fenntartható működését leginkább az határozza majd meg a jövőben, hogy az összköltségeik hány százalékát teszi ki az energia.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke jó ötletnek tartja a vasárnapi boltzárat. Parragh László az ATV Egyenes Beszéd című műsorában nyilatkozott erről: „úgy kell alakítani a szokásainkat, hogy ne akarjunk vasárnap nagybevásárlásra menni, amit néhány ország remekül műveli” – fogalmazott, példaként említve Ausztriát, ahol a hét utolsó napján az éjjel-nappalik sem nagyon vannak nyitva.

Magyarországon viszont néha egy vásárlás családi programmá alakul át, ami nem feltétlenül szerencsés, de ez egy értékrendi kérdés

– tette hozzá Parragh László, aki szerint – spórolás végett – egyébként egyre több bolt egyre rövidebb ideig tart nyitva. „Mindenki keresi azt a megoldást, amivel valamilyen mértékben meg tudja takarítani pénzét” – fogalmazott.

A kormány a KDNP kezdeményezésére egyszer már megpróbálkozott a vasárnapi boltzár bevezetésével: 2014. december 16-án az Országgyűlés elfogadott erről egy törvényt, amely 2015. március 15-én lépett életbe, de a társadalmi ellenkezés miatt már 2016 áprilisában kénytelenek voltak visszavonni azt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×