eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Zsákos, szállításra csomagolt fokhagymát pakol egy dolgozó a Horizon Trade Invest Kft. makói telephelyén 2018. szeptember 4-én. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közlése szerint az idei extrém időjárás miatt az átlagosnál kisebb vöröshagyma-, illetve fokhagymatermés várható Magyarországon és az egész Európai Unióban.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Már egy kamionra való makói hagyma sem terem Magyarországon

Veszélyben van a makói hagyma, bár a hazai termesztés azért még nem fog megszűnni – mondta az Országos Hagyma Terméktanács elnöke.

A hazai hagymatermesztés egyelőre még nincs veszélyben, csak arról van szó, hogy a hagyományos, makói módszerrel hagynak fel a gazdák. A Jászságban és a Dunántúlon, ahol vannak öntözhető területek, továbbra is termesztik a magról vetett hagymát – mondta Fekete János.

Az Országos Hagyma Terméktanács elnöke szerint a klasszikus, dughagymáról termesztett makói hagyma azért tűnik el, mert alacsony a terméshozam. A dughagymás termesztésnél ugyanis hektáronként 250-300 mázsa, míg a magról vetett, külföldi fajták esetében 7-800 mázsa takarítható be.

Bár a makói hagyma hungarikum, a termelők mégsem kapnak állami támogatást

– tette hozzá.

Azt is elmondta, hogy a hagyományos makói hagyma termesztésének az éghajlatváltozás sem kedvez. Az egyre szárazabb időjárás miatt intenzív öntözésre lenne szükség, ám ehhez nincs kiépített öntözőrendszer. Így ma már a legtöbben csak saját célra, a kiskertekben termesztenek hagyományos módszerrel hagymát. "Már egy kamionra való makói hagyma sem terem" – tette hozzá.

A gazdák legfeljebb csak akkor térnének vissza a klasszikus hagymatermesztéshez, ha kiépülne az öntözőrendszer és a földjeik végében futnának a csövek.

"Minden gazda nagyon szívesen kifizetné a víz árát, ha le tudná tenni a szivattyú csövét és öntözhetne. De a vízhiány már más növénykultúráknál is nagy gondot okoz" – hangsúlyozta az Országos Hagyma Terméktanács elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×