eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Frankfurt, 2017. október 12. Salman Rushdie indiai születésű brit író egy szerzői fórumon vesz részt a 69. Frankfurti Könyvvásár második napján, 2017. október 12-én. Az október 15-ig tartó könyvvásárnak az idén Franciaország a díszvendége. (MTI/EPA/Armando Babani)
Nyitókép: MTI/EPA/Armando Babani

Az eladási listák élére tört a Sátáni versek a Salman Rushdie ellen elkövetett merénylet után

Ez az az 1988-ban kiadott kötet, amely miatt fatvát mondtak ki az indiai származású költő-íróra.

A kortárs brit és ír irodalmi művek, valamint a szatirikus művek listáján is első helyre verekedte magát a kötet, mely az összesített bestsellerlista 11 helyéig kapaszkodott. Rushdie más művei, közte Az éjfél gyermekei, valamint a Joseph Anton is a sikerlisták élére kúsztak, írja a CNBC.

Salman Rushdie bő három évtizede él vérdíjjal fején: miután 1988-ban megjelent Sátáni versek című könyve, Homeini ajatollah fatvát mondott ki rá. A könyvet egyes olvasók szentségtörőnek minősítették az iszlám ábrázolása miatt.

Andrew Wylie, az író ügynöke a Rushdie-t ért támadást követően azt mondta, a tizenkét késszúrással megsebesített 75 éves szerző elvesztheti látását egyik szemére, valamint mája is károsodott. Nyakán, alhasán és arcán érték a késszúrások Salman Rushdie-t, aki az esetet követően lélegeztetőgépre került, de vasárnap óta már önállóan lélegzik és beszél is.

Ügynöke azt mondta, azzal támogathatják őt leginkább az irodalomkedvelők, ha megveszik a könyveit.

Úgy tűnik, ennek eleget is tesznek az emberek. Pénteket megelőzően a legjobb 100-ban sem voltak benne ezek a kötetek az Amazon listáin, azóta azonban töretlenül menetelnek előre, egyre nagyobb népszerűségre szert téve. Az Amazon és Rushdie brit kiadója, a Random House sem tudott egyelőre számszerűsített adatokkal szolgálni arról, mit jelent eladott példányokban a könyvek népszerűségének megugrása.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Nemrég tettük közzé azt a szubjektív listát, ami bemutatja a világ tíz legunalmasabbnak tartott városát. Ezt folytatva egy amerikai tanulmány a világ száz legunalmasabb turista látványosságát gyűjtötte össze. A felmérés több mint 60 millió Google-visszajelzés alapján közel 3300 népszerű turisztikai látványosságot vizsgált meg, és gyűjtötte össze kulcsszavak alapján a 100 legunalmasabbat. Ezek közül most azokat az európai látványosságokat mutatjuk be, melyek felkerültek a kétes dicsőségű listára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×