eur:
394.95
usd:
363.2
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Salman Rushdie indiai származású brit-amerikai írót ápolják, miután egy férfi megtámadta a Chautauquai Intézetben tartott előadása előtt a New York állambeli városban 2022. augusztus 12-én. A rendőrség szerint az írót támadója nyakon szúrta, és helikopterrel kórházba szálíltották. A merénylőt őrizetbe vették.
Nyitókép: MTI/AP/Joshua Goodman

Megtámadták New York-ban Salman Rushdie-t

Késsel szúrta meg egy férfi Salman Rushdie indiai származású brit-amerikai írót New Yorkban egy előadáson - közölt a rendőrség részleteket a támadásról.

Az első tudósítások szerint nem volt világos, hogy a támadó többször megütötte, vagy megszúrta az írót, aki összeesett. A hatóság közleménye szerint az írót a nyakán érte több szúrás, kórházba vitték. Rushdie állapotáról továbbra sem közöltek részleteket.

A pódiumbeszélgetés moderátora a támadásban szintén megsérült, a fején szenvedett kisebb sebesüléseket.

A helyszíni beszámolók szerint az esemény nagy érdeklődés mellett, mintegy 2500 emberből álló közönség előtt zajlott, amikor a támadás történt.

A merénylőt őrizetbe vették.

Salman Rushdie ellen 1988-ban megjelent Sátáni versek című könyve miatt 1989-ben Irán legfőbb politikai és vallási vezetője, Ruhollah Khomeini ajatollah fatvát adott ki, melyben a megölésére szólított fel, a könyvet pedig istenkáromlás miatt betiltották Iránban. Rushdie fejére vérdíjat tűztek ki, ami miatt éveken át bujkálnia kellett.

Az iráni állam már évek óta próbálja távol tartani magát a Rushdie elleni fatvára vonatkozó ügyektől, de az országban változatlanul ellenségnek számít, egy fél-állami vallásos alapítvány 2012-ben 2,8 millió dollárról 3,3 millióra emelte a vérdíjat.

Frankfurt, 2022. augusztus 12.
2017. október 12-én a Frankfurti Könyvvásáron készített kép Salman Rushdie indiai származású brit-amerikai íróról, akit 2022. augusztus 12-én, a Chautauquai Intézetben, azonos nevű New York állambeli városban tartott előadása előtt egy férfi megtámadott. A rendőrség szerint az írót támadója nyakon szúrta, és helikopterrel kórházba szálíltották. A merénylőt őrizetbe vették.
MTI/EPA/Armando Babani
2017. október 12-én a Frankfurti Könyvvásáron készített kép Salman Rushdie indiai származású brit-amerikai íróról, akit 2022. augusztus 12-én, a Chautauquai Intézetben, azonos nevű New York állambeli városban tartott előadása előtt egy férfi megtámadott. MTI/EPA/Armando Babani

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×