eur:
394.06
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Jöhet a kriptopénzek történetének legfontosabb frissítése

Az ethereum, a második legnagyobb piaci értékű kriptopénz, a héten tartott egy utolsó főpróbát az évek óta várt frissítés előtt. A teszt sikerült és ez bizakodásra ad okot azzal kapcsolatban, hogy szeptembertől komolyabb probléma nélkül életbe léphet a jelenleginél jóval energiatakarékosabb proof-of-stake rendszer.

A portfolio.hu számol be arról, hogy az Ethereum hálózat egy lépéssel közelebb kerül a hosszú távú skálázhatósági, biztonsági és fenntarthatósági céljainak eléréséhez.

A protál felidézi, hogy az ethereumot majdnem egy évtizeddel ezelőtti létrehozása óta az úgynevezett proof-of-work modellel bányásszák. Ez bonyolult matematikai egyenleteket foglal magában, amelyek megoldásáért rengeteg gép versenyez, azonban a rendszer hátulütője, hogy rengeteg energiát igényel. A bitcoinbányászat is egyébként hasonló folyamatot követ. A fejlesztők már egy ideje dolgoznak azon, hogy a hálózatot egy új modellre, az úgynevezett proof-of-stake-re állítsák át. Az energiaigényes bányászat helyett az új módszer megköveteli a felhasználóktól, hogy a tranzakciók ellenőrzésére és az új tokenek létrehozásához a meglévő ethereum-állományukat használják fel. Ez a megoldás sokkal kevesebb energiát használ, és várhatóan gyorsabb tranzakciókat eredményez.

A szerdai próba sikeres volt, így a frissítés időzítését az Ethereum core fejlesztők csütörtöki találkozóján fogják megvitatni. A korábbi útmutatások szerint a merge szeptember közepén léphet életbe.

Az Ethereum átállását az elmúlt években többször is eltolták - emlékeztet a portfolio.hu. A core fejlesztők szerint ugyanis a folyamat lassan halad, hogy elegendő idő álljon rendelkezésre a kutatásra, a fejlesztésre és a megvalósításra.

A cikk a CNBC beszámolója alapján megállapítja: a szerda esti gyakorlat megmutatta, hogy a proof-of-stake validálási folyamat jelentősen csökkenti a tranzakcióblokkok ellenőrzéséhez szükséges energiát, és azt is bizonyította, hogy az egyesülési folyamat működik.

Tim Beiko, az ethereum protokollfejlesztőinek koordinátora a CNBC-nek elmondta, hogy általában "perceken belül" tudják, hogy egy teszt sikeres volt-e. Az elkövetkező órákban és napokban azonban még sok lehetséges konfigurációs problémára figyelnek, hogy gyorsan ki tudják javítani azokat.

"Szeretnénk, ha a hálózat véglegesedne, és magas lenne a részvételi arány a validálók körében" - mondta Beiko.

2020 decembere óta az ethereum közösség teszteli a proof-of-stake munkafolyamatot a beacon nevű láncon, amely a meglévő proof-of-work lánc mellett fut, és amely megoldott néhány kulcsfontosságú problémát.

Beiko elmondta, hogy az eredeti javaslat szerint az validátoroknak 1500 ethereum tokennel kellett rendelkezniük, ami ma körülbelül 2,7 millió dollár értékű "stake-nek" felel meg, hogy használni tudják a rendszert. Az új proof-of-stake javaslat lejjebb teszi a lécet, az érdeklődő felhasználók mindössze 32 etherrel, azaz körülbelül 57 600 dollárral kell rendelkezniük.

A Merge befejezése után a következő nagy mérföldkő a többlépcsős sharding frissítés lesz, amely jelentősen javítja az "adattárolási követelmények elosztását, lehetővé teszi, hogy a rollupok még olcsóbbak legyenek, és megkönnyíti a csomópontok üzemeltetését" - idézi a portfolio.hu az Ethereum honlapját. A sharding lényegében az Ethereum adatbázisának horizontális elosztását jelenti a shard láncok között, ami nagyobb kapacitást biztosít a hálózatnak, miközben a maghálózatot is tehermentesíti.

A portál megjegyzi, hogy az Ethereum blokklánc natív tokenje, az ethereum árfolyama az elmúlt hónapban közel 80 százalékos emelkedést mutatott, beleértve az elmúlt 24 órában történt 10 százalékos emelkedést is, és megközelítette az 1 875 dollárt, azonban még mindig körülbelül 50 százalékkal van lejjebb a jegyzés az év elejéhez képest.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×