eur:
395.16
usd:
365.4
bux:
65362.41
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

A Covid alatt is meredeken növekedett a tisztán hazai érdekeltségű, milliárdos vállalkozások száma

Már a kilencezret közelíti a tisztán hazai érdekeltségű, milliárdos árbevételt elérő vállalkozások száma Magyarországon, de nem volt minden szegmens ilyen szerencsés, derült ki egy összeállításból.

Az Opten szerint évről évre egyre több Magyarországon bejegyzett társas vállalkozás éves árbevétele éri el az 1 milliárd forintot, és ez a trend nem tört meg a koronavírus évei alatt sem, jelenleg mintegy 12 ezer vállalkozás tartozik már ebbe az elit klubba. Természetesen a multinacionális vállalatok aránya annál nagyobb, minél magasabb árbevételi szegmenst vizsgálunk, de az elmúlt években erős eltolódás mutatkozott minden területen a tisztán hazai tulajdonosú vállalkozások irányába.

Az összeállítás két fontos tényre hívja fel a figyelmet,

  • egyrészt arra, hogy a milliárdos cégekben csökken a külföldi részarány, illetve, hogy
  • a növekedés alapja nem az infláció.

Az egymilliárd forint éves árbevétel feletti szegmensben tíz évvel ezelőtt még 40 százalék felett volt a külföldi befolyással rendelkező vállalkozások aránya. Ez az arány folyamatosan csökkent az elmúlt évtizedben, és

2022-re 25 százalékra csökkent.

Szintén megfigyelhető a csökkenés a 100 millió forintos éves árbevételt elérő cégek körében, ebben a szegmensben 10 év alatt 17 százalékról 10 százalékra csökkent a külföldi cégek aránya.

Az Opten ugyanakkor kiemeli, hogy abszolútértékben nem csökkent a külföldi érdekeltségű hazai cégek száma, a tisztán hazai érdekeltségű cégek száma viszont meredeken emelkedett a magasabb árbevételi szegmensekben is. Az egymilliárd forint éves árbevételt meghaladó részekben a tisztán hazai tulajdonosi körrel rendelkező társas vállalkozások aránya megduplázódott az elmúlt évtizedben, míg a százmillió feletti szegmensben is több mint 75 százalékos a növekedés.

Érdemes még felhívni a figyelmet a koronavírus-járvány hatására: annak különböző hullámai és az azokat kísérő gazdasági hullámzás erős nyomot hagyott a korábbi trendben, és megosztotta a vállalkozásokat. 2021-ben – a 2020-as beszámolók alapján – kevesebb társas vállalkozás érte el az egymilliárdos és a 100 milliós árbevételi limitet az azt megelőző évhez képest. Érdekes, de talán nem meglepő módon ebben az évben a külföldi tulajdonossal rendelkező vállalkozások aránya még növekedni is tudott a felső körben, azaz a multinacionális vállaltok valamelyest válságállóbbnak bizonyultak, mint a tisztán hazai tulajdonosi körrel rendelkezők.

A hazai vállalkozások tulajdonosi körének változása ugyanakkor távolról sem egyenletes, ha a külföldi tulajdonosok országát is vizsgáljuk. Jelenleg az Ukrajnához köthető társas vállalkozások vannak a legtöbben, de korábban ez nem volt jellemző. Sokáig Németországból és Ausztriából került ki a legtöbb külföldi érdekeltségű hazai vállalat tulajdonosa, de a szerepük évről évre csökken a hazai cégbázisban, míg a Szlovákiához, Csehországhoz és Ukrajnához köthető cégek száma emelkedik. A román tulajdonsok aránya jelentősen csökkent az elmúlt évek során, de ez kevéssé a gazdasági folyamatokat tükrözi, inkább a romániai cégtemetők visszaszorulását, ami alapvetően jó hír.

A teljes elemzés itt olvasható.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×