eur:
394.05
usd:
363.64
bux:
66169.03
2024. március 1. péntek Albin
Singapore, yellow gas pipes
Nyitókép: John Seaton Callahan/Getty Images

Az orosz után az amerikai gázcsap is "besült" - grafikonok

Júniusban folytatódott az európai földgázkínálat március óta tartó szűkülése: egyrészt jelentősen csökkent az orosz forrás, másrészt üzemzavar miatt mérséklődött az Egyesült Államok LNG-export kapacitása. Ennek következtében az európai következő havi termékárak megawattóránként közel 50 euróval nőttek - derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) júniusi gázpiaci jelentéséből.

A napi átlagos árszintek megawattóránként 12-13 euróval nőttek a hónapban, a legmagasabb érték a Közép-Európai Gáz Tőzsdén (CEEGEX) 140,77 euró volt, a záróárak 138,66-143,17 euró között alakultak.

Az európai piacokon az importforrások havi volumene az egy évvel korábbinál 7 százalékkal alacsonyabban alakult. Az orosz források 61 százalékos csökkenését az LNG és norvég források sem tudták ellensúlyozni. A hónap elején megszűnt az orosz szállítás Hollandiába és Dániába. Az Északi Áramlat vezetéken a hónap végére a májusi átlaghoz képest a szállítás 60 százalékkal csökkent. A Török Áramlaton egyhetes tervezett karbantartás miatt esett vissza a szállított volumen, havi alapon 27 százalékkal.

(A MEKH részletes jelentése a nagy méretű grafikonokkal itt érhető el.)

Az Európába érkező vezetékes és cseppfolyósított földgáz (MEKH)
Az Európába érkező vezetékes és cseppfolyósított földgáz (MEKH)

Az orosz vezetékek forgalma (MEKH)
Az orosz vezetékek forgalma (MEKH)

A piacok beárazták az esetleges további orosz forráscsökkenés lehetőségét. A 2023. éves földgáztermék árát befolyásoló tényezőárak közül júniusban a szén euróban mért ára 4,06 százalékkal, a szén-dioxid-kvóta ára 6,95 százalékkal nőtt, ami az európai szénerőművek várható felfutását jelzi.

A magas árkörnyezetben a hazai felhasználás (3,9 terrawattóra) júniusban az előző évihez képest 11 százalékkal csökkent.

Az előző hónaphoz képest 8 százalékkal kevesebb volt az import, de az export is felére csökkent, így a nettó kereskedelmi források volumene csak 3 százalékkal csökkent.

Az importnál nagyobb mértékben visszaeső fogyasztás lehetővé tette a betárolt mennyiség (6,4 terrawattóra) növelését, júniusban 9 százalékkal több gáz került a tárolókba, mint a megelőző év azonos hónapjában. A tárolók 27,17 terrawattóra készlettel zárták a hónapot, a töltöttségi szint 40,1 százalékon állt - közölte a MEKH.

Júniusban a betárolt mennyiség( 6,4TWh) 9 százalékkal volt magasabb, mint a megelőző év azonos hónapjában. A tárolók 27,17 TWh készlette lzárták a hónapot, a töltöttségi szint 40,1 százalékon állt. A régió tárolóiban júniusban Magyarországon, Horvátországban és Ukrajnában alacsonyabb volt a havi zárókészletszint, mint a megelőző év azonos időszakában, Ausztria és Szlovákia viszont magasabb töltöttségi szintet ért el, mint tavaly.

A magyar, fogyasztásarányos tárolói szint nem érte el az unió által elvárt 35 százalékot, de az uniós átlagot jelentősen meghaladta a hónap végén.

A hazai tárolói készlet megoszlása a hónap utolsó napján (MEKH)
A hazai tárolói készlet megoszlása a hónap utolsó napján (MEKH)
Tárolói töltöttségi szintek a régióban a hónap utolsó napján (MEKH)
Tárolói töltöttségi szintek a régióban a hónap utolsó napján (MEKH)

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: nem látni a kiutat az ukrajnai háborúból és ez megbénítja az európai politikát

A kormányfő szerint azt kell először eldönteni, hogy az idő kinek dolgozik, mert ez a legfontosabb kérdés. Orbán Viktor erről Antalyában beszélt ahol Recep Tayyip Erdogan török államfő meghívására vesz részt az Antalyai Diplomáciai Fórumon (ADF).
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×