eur:
393.74
usd:
365.01
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Mischa Keijser/Getty Images

Már nem az USA a világ legnagyobb LNG-exportőre

Az Európa számára is kulcsfontosságúvá váló ország új dinamikát hozhat a hiányzó orosz földgáz pótlásába.

A Kamco Invest szerint Katar lett a világ legnagyobb LNG-exportőre idén áprilisban, megelőzve az Egyesült Államokat, mivel LNG-exportja ötéves csúcsra ugrott az LNG-létesítmények szezonális karbantartási munkáinak befejezte után. Katar teljes cseppfolyósföldgáz-exportja 2022 áprilisában elérte a 11,9 milliárd dollárt, szemben a 2021 áprilisi 5,8 milliárd dollárral.

Kínába viszik a legtöbb LNG-t Katarból, majd India és Japán következik a vásárlók sorában: Katar 2022 áprilisi teljes LNG-exportja elérte a 11,9 milliárd dollárt, nagyságrendileg 4530 milliárd magyar forintot. Az előző év áprilisában még csak 5,8 milliárd dollár értékben vittek ki cseppfolyósított gázt az országból.

Az IEA (Nemzetközi Energiaügynökség) várakozásai szerint az ázsiai és csendes-óceáni térség akár 50 százalékos földgázkereslet-növekedést is jelenthet ebben az időszakban. 2021 és 2025 között az ipari ágazat a globális földgáznövekedés mintegy 60 százalékáért felel majd a Gulf Times cikke szerint.

Katar, amely tavaly az LNG-export 21 százalékát adta, kulcsfontosságú országgá vált az EU számára is,

amely igyekszik új beszállítókat találni az orosz földgázimport bizonytalansága miatt. Ez ugyanis terheli az európai gazdaságokat, de a világgazdaságra is negatív hatással van.

Az IEA szerint az orosz földgáz 2022-ben az EU teljes földgázigényének csupán negyedét fedezné. Az uniós országok ezért eltökélten keresnek új földgázszállítókat - jelenleg ez az egyik fő tényező, amely a globális gázárakat magasan tartja.

Az Európába érkező orosz gáz mennyisége 2021 júniusa óta 60 százalékot esett. Ekkortól a világgazdaságot is a beruházási, kereskedelmi és ellátási lánc terén tapasztalható zavarok fenyegetik a konfliktus miatt.

Katar jelenleg bővíti LNG-termelését:

az első fázisban azt tervezi, hogy 2025-re 43 százalékkal, évi 77 millió tonnáról évi 110 millió tonnára. A projekt második szakaszában Katar 2027-re évi 126 millió tonnára tervezi növelni LNG-termelését.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Te is 8-tól 5-ig dolgozol? Könnyen lehet, hogy ez nagy gond

Te is 8-tól 5-ig dolgozol? Könnyen lehet, hogy ez nagy gond

A távmunka és a rugalmas munkavégzés egyre szélesebb körű elterjedésével egy új kifejezés, a chronoworking is megjelent a munka világában, ami lényegében azt írja le, hogy az adott munkavállaló – amennyiben lehetősége van rá – munkaidejét a bioritmusához igazítja (legyen szó korán kelő pacsirtákról vagy éjszakai baglyokról), vagyis olyan napszakban dolgozik, amikor energiaszintje és koncentrációs képessége arra a legmegfelelőbb. A chronoworking lehetőségének biztosítása a munkáltatónak is megéri, hiszen a bioritmusának legjobban megfelelő időszakban dolgozó munkavállaló produktívabban látja el feladatát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×