eur:
393.85
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Steiner Attila a Sándor Palotában 2019. július 22-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Nem tetszik a kormánynak az EP-s klímaadó

A magyar kabinet nem szeretné, ha ilyen plusz terhek hárulnának a családokra.

A magyar kormányzati iránnyal nincs összhangban az Európai Parlament által szerdán megszavazott úgynevezett klímaadó - mondta Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

A klímaadó arról szól, hogy a háztartásokra is kiterjesztenék az emisszió-kereskedelmi rendszert, ezáltal az EP véleménye szerint ebbe a teherviselésbe a háztartásoknak is be kellene szállni - fejtette ki az államtitkár Az európai zöld megállapodás végrehajtása - lehetőségek és kihívások című V4+Németország konferencián tartott előadását megelőzően.

Kiemelte, a magyar kormány álláspontja nem változott: nem szeretné, ha ilyen plusz terhek hárulnának a családokra, ezzel szemben a nagy kibocsátóknak kell ezt a terhet fizetni.

Az államtitkár úgy vélte, a magyar kormány nincs egyedül ezzel az állásponttal, főleg a mostani geopolitikai helyzetben, mert mint mondta, a háború okozta infláció és magas energiaárak környezetében ez a plusz teher nagyon sok tagállamban komoly kihívásokat okozna.

Steiner Attila kitért az európai zöld megállapodásra is, amelynek fő célja, hogy 2050-re Európa egy klímasemleges kontinenssé váljon. Hangsúlyozta, hogy a mostani helyzetben, amikor zajlik az orosz-ukrán háború és magasak az energiaárak, a zöldítés mellett felértékelődött az ellátásbiztonság szempontja is.

Mindezek miatt nem egyedül a klímasemlegességet kell figyelembe venni, hanem az ellátásbiztonság, a megfizethetőség, illetve a zöld átmenet hármasában kell majd egyszerre gondolkodni. A magyar kormány eddig is ezt tette, ebben a geopolitikai helyzetben pedig már Európa is rá van kényszerítve, hogy ebben gondolkodjon - jelentette ki az államtitkár.

Az Európai Parlament képviselői a testület szerdai plenáris ülésén fogadták el az uniós klímavédelmi csomag több fontos elemét; többek között az európai kibocsátás-kereskedelmi rendszer (ETS) kiterjesztését 2029-től a lakossági épülethasználatból és a közlekedésből származó kibocsátásra.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×