eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által 2015. február 10-én közreadott képen cigaretták a Vecsésen felszámolt illegális cigarettagyárban. A telephelyen 22 tonna dohányt és 2,3 millió szál cigarettát foglaltak le a pénzügyi nyomozók. Mindebből másfél millió doboz cigarettát lehetett volna előállítani. Az eredetileg az Egyesült Arab Emírségekben gyártott, az angol piacon ismert Golden Mount márkájú cigaretta az angol piacon két és félmilliárd forintot ér.
Nyitókép: MTI/NAV

Friss felmérés: csődöt mondott az EU és a WHO dohányzás elleni fellépése

A KPMG adatai szerint a jövedéki adó emelése egy szinten túl alkalmatlan a kereslet további visszaszorítására, sőt még az állami bevételek növelését sem szolgálja.

A KPMG napokban megjelent, az Európai Unió feketepiacát vizsgáló tanulmányából kiderül, hogy az EU és a WHO dohányzás visszaszorítására alkalmazott hagyományos eszköztára (adóztatás és tiltás) nem járt sikerrel.

A felmérési adatok súlyos képet festenek Franciaországról, ahol a cigaretta adóztatása az egyik legmagasabb, az egyencsomagolást elsőként vezették be, az elrettentő figyelmeztetések mindenhol ott vannak. A dohánytermékek túlzott áremelése az illegális kereskedelem növekedéshez vezet, és nem befolyásolja érdemben a fogyasztást, Franciaországban a cigarettaárak jelentős emelése az illegális cigarettafogyasztás meredek növekedését okozta, a 2017-es 13 százalékról 2021-re 29 százalékra. Az illegális piac miatt 2021-ben 6,2 milliárd eurónyi elmaradt adóbevétele volt a francia állami költségvetésnek.

A tanulmány az EU egészére vetítve kiemeli: az illegális cigarettaforgalom több mint 35 milliárd szál, aminek az egyharmada nem ellenőrzött, hamis termék. A kieső 10 milliárd eurónyi forrást észszerű adóztatással beszedhették volna a tagállamok. Más országokban, például Svédországban, ahol a kevésbé káros alternatíváknak nagy hagyományuk van, a cigarettázók száma töredéke az európai átlagnak és a népegészségügyi mutatók is egészen más képet mutatnak.

Az elhibázott eszköz az egészségre ártalmas hatásokat erősíti, pedig ma már vannak más eszközök: az ártalomcsökkentés. A legkárosabb dohány- és nikotintermékek (például a cigaretta) és a füstmentes, potenciálisan kevésbé káros alternatívák közötti nagyobb különbségtétel hatékony módja lehet a közegészségügy javításának, miközben fenntartja az adóbevételeket, amelyek a jelenlegi nehéz körülmények között az állami költségvetés számára nélkülözhetetlenek.

Az Európai Bizottság jelenleg dolgozik a dohánytermékek európai adóztatásának kereteit meghatározó irányelv felülvizsgálatán, és a szakértők a különböző dohány- és nikotintermékek adóztatásának józan megközelítését javasolják: a nagyobb kockázatot jelentő termékeket, mint például a cigarettát, arányaiban magasabb, míg a potenciálisan kisebb kockázatot jelentő füstmentes termékeket, mint például az e-cigarettákat és a hevített dohánytermékeket, alacsonyabb adókulccsal kellene megadóztatni, és így megfizethetőbbé kellene tenni a kisebb károsanyag-kitettséggel járó alternatívákat a cigarettával szemben. A cigaretta égés nélkül fogyasztható alternatíváinak differenciált adóztatását már minden európai tagállam és az Egyesült Királyság is alkalmazza.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×